foto: Getty Images via AFP
Vašingtona apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz ASV militāro palīdzību Baltijas valstīm 228 miljonu dolāru apmērā
ASV Kapitolijs, Vašingtona
Pasaulē
2024. gada 23. marts, 18:15

Vašingtona apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz ASV militāro palīdzību Baltijas valstīm 228 miljonu dolāru apmērā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Igaunijas aizsardzības amatpersonas paziņojušas, ka ASV Kongress ir pieņēmis likumprojektu, kas Baltijas drošības iniciatīvas ietvaros šogad paredz sniegt militāro un aizsardzības palīdzību Igaunijai, Latvijai un Lietuvai kopumā 228 miljonu dolāru apmērā.

"Atbalsts no ASV ir būtiski palīdzējis Igaunijai, Latvijai un Lietuvai paātrināt vairākus militārās infrastruktūras un spēju attīstības projektus," teikts Igaunijas aizsardzības ministra Hanno Pevkura paziņojumā. "Labā ziņa ir tā, ka atbalsts ir nedaudz lielāks nekā pagājušajā gadā."

"Šī palīdzība sūta skaidru signālu, ka ASV ir apņēmusies nodrošināt mūsu reģiona drošību un stabilitāti," viņš sacīja.

2020. gadā izveidotā Baltijas drošības iniciatīva jeb BSI ir pasākums, ar kuru ASV Aizsardzības departaments atbalsta Igaunijas, Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku militāro spēju un savietojamības attīstību.

ASV piešķirtais finansējums ir vērsts uz pretgaisa aizsardzības, jūras apzināšanas un sauszemes spēku attīstību Baltijas valstīs, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka 2023.gadā BSI ietvaros šīm trim valstīm palīdzībai kopumā tika piešķirti 225 miljoni ASV dolāru.

Decembrī ASV un Baltijas valstis vienojās par piecu gadu aizsardzības sadarbības plānu, kas paredzēts, lai kooperētos aizsardzības un nacionālās drošības jomās līdz 2028. gadam.