foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
Eiropas Savienību aicina veidot Izraēlas "Dzelzs kupolam" līdzīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu
Latvija un Igaunija pērn nolēma kopīgi iegādāties vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu IRIS-T, piegādes gaidāmas nākamgad. Šis bruņojums ir sešu valstu kopdarba rezultāts, gandrīz puse ir Vācijas ieguldījums, piedalījās arī Itālija, Zviedrija, Grieķija, Norvēģija, Kanāda.
Pasaulē
2024. gada 22. marts, 18:37

Eiropas Savienību aicina veidot Izraēlas "Dzelzs kupolam" līdzīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vācijas bruņojuma koncerna “Rheinmetall” vadītājs Armins Papergers aicina Eiropas Savienību veidot Izraēlas Dzels kupolam līdzīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu, raksta "Financial Times".

Izraēlā šāda aizsardzība darbojas kopš 2011. gada, aptverot 70 kilometru rādiusu un ir notriekusi lielu daļu palestīniešu raidīto raķešu, bet Eiropas gadījumā runa ir par daudz plašākiem mērogiem.

2022. gada nogalē Vācijas kanclers Olafs Šolcs paziņoja par iniciatīvu "Eiropas gaisa vairogs" – veidot Eiropas pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmu, kopīgi iepērkot aprīkojumu. Šai ierosmei pievienojusies 21 valsts.

Tomēr ne visi ir vienisprātis, Francija pauda sašutumu, ka projekts ir stratēģiski juceklīgs un nepārdomāts, jo tajā nav iekļautas Eiropā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas, tostarp Francijas un Itālijas SAMP/T, kas mērķus pamana 350 kilometru attālumā un var notriekt 150 kilometru rādiusā.

Eiropas Savienības aizsardzības stratēģijā aicināts līdz 2035. gadam savstarpēji integrēt Eiropas pretgaisa aizsardzību. Mērķis ir arī veicināt kopīgus iepirkumus no saviem eiropiešu ražotājiem, nevis ASV.