foto: AP/Scanpix
Islandes vulkāna izmešu mākoņi šodien sasniegs Latviju
Lavas upe pēc vulkāna izvirdumā Reikjanes pussalā, Islandē 17.marts
Pasaulē
2024. gada 22. marts, 15:31

Islandes vulkāna izmešu mākoņi šodien sasniegs Latviju

Jauns.lv/Postimees

Vulkāna izvirduma mākonis no Reikjanes pussalas Islandē šodien sasniegs Baltijas valstis, Poliju un Krievijas ziemeļaustrumus

No četriem reģistrētajiem izvirdumiem reģionā kopš decembra lielākais šis ir lielākais, tā liecina “Copernicus” atmosfēras monitoringa pakalpojums (CAMS), kurš ir izsekojis sēra dioksīda (SO2) mākoni.

CAMS atmosfēras sastāva prognoze ir balstīta uz novērojumu datiem no satelītiem un satur informāciju par sēra dioksīda (SO2) daudzumu atmosfērā. Vulkānu izvirdumi ir viens no galvenajiem SO2 avotiem.

Prognozes liecina, ka mākonis ar palielinātu sēra dioksīda koncentrāciju pārvietojās pāri Īrijai un Apvienotajai Karalistei, ceturtdien ieradās Skandināvijā un kustējās pāri Baltijas jūrai. Mākonis piektdien sasniegs Baltijas valstis, Poliju un Krievijas ziemeļaustrumus.

Marks Parringtons, CAMS vecākais pētnieks, atzīmēja, ka iepriekšējiem izvirdumiem nebija tik daudz SO2 emisiju, ka tos varēja novērot sistēmās. "Šoreiz SO2 daudzums ir skaidri redzams novērojumu datos, un mēs rūpīgi uzraugām mākoni tā ceļojumā pa Ziemeļeiropu, lai gan mēs negaidām, ka tam būs kāda ietekme uz gaisa kvalitāti vai klimatu," viņš sacīja.

CAMS direktors Lorenss Rouils piebilda, ka vulkānu izvirdumi un liela daudzuma sēra savienojuma izdalīšanās var ietekmēt ne tikai gaisa kvalitāti reģionā, bet arī globālos procesus, piemēram, ozona daudzumu stratosfērā. "Tomēr Islandes vulkāna izvirduma ietekme uz atmosfēru nav tik nopietna, taču mēs joprojām uzskatām, ka ir svarīgi uzraudzīt situāciju," viņš sacīja.

Arī LVĢMC informē: kaut arī piesārņojums sasniegs Latvijas gaisa telpu, tas, visticamāk, nenonāks zemākos atmosfēras slāņos cilvēka elpošanas zonā (līdz 4 m no zemes virsmas) un gaisa kvalitāti neietekmēs. Latvijā sēra dioksīda koncentrācijas ir ļoti zemas, vairākkārt zemākas par likumdošanā noteiktiem robežlielumiem, tāpēc, pat ja neliela daļa no sēra savienojumu piesārņojuma izkritīs zemākos atmosfēras slāņos, koncentrācijas nesasniegs kritiskās vērtības.

Savukārt vulkānisko pelnu kustība nav novērota, ziņo Vulkānisko pelnu konsultatīvais centrs Londonā.