Kamambērs un brī siers var pazust uz visiem laikiem
foto: Pixabay.com/@anlebed91
Pasaulē

Kamambērs un brī siers var pazust uz visiem laikiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Populārās brī un kamambēra sieru šķirnes varētu izzust tuvākajā nākotnē sēnīšu kultūru krīzes dēļ. Pētījumu publicējis Francijas Nacionālais zinātniskais centrs.

Kamambērs un brī siers var pazust uz visiem laikie...

Tiek norādīts, ka masveida ražošana pēdējo gadu desmitu laikā ir praktiski novedusi pie sēnīšu kultūru izmiršanas.

Apdraudēts ir Kamambēras Brī, kā arī zilie sieri. Šo šķirņu pelējuma ģenētiskā daudzveidība ir samazinājusies līdz kritiskam līmenim.

Šobrīd Kamambēru un Brī ražo, pateicoties "Penicillium camemberti" celmam, kas ne tikai strauji savairojies, bet arī piešķīris sieram baltu nokrāsu. Šobrīd tā ir vienīgā šķirne, ko izmanto Brī un Kamambēra pagatavošanai.

Pelējuma ģenētiskā daudzveidība samazinājusies līdz kritiskam līmenim. Vienīgais veids, kā atrisināt problēmu, ir jaunu gēnu ieviešana. Pēc Tafta universitātes Bioloģijas fakultātes profesora Bendžamina Volfa domām, pelējuma celma nomaiņa var dot negaidītu efektu un "gardas puves" vietā piešķirt produktam "appelējuša pagraba garšu", zinātnieku citē "The Washington Post".

Šāds risinājums glābs siera ražošanu, taču gatavais produkts pie reizes var atkāpties no "zelta standarta". Pircējiem būs jāpierod pie jaunas gaumes, krāsas un faktūras.