foto: Ekrānšāviņš
"Ukraina ir svarīgs partneris!" Vācija plāno Ukrainā atvērt ieroču rūpnīcas
Pēc Krievijas uzsāktās karadarbības Ukrainā krietni pieaugusi Vācijas ieroča ražotāja peļņa.
Pasaulē
2024. gada 15. marts, 08:59

"Ukraina ir svarīgs partneris!" Vācija plāno Ukrainā atvērt ieroču rūpnīcas

Jauns.lv/LETA

Vācijas ieroču ražošanas uzņēmums "Rheinmetall" plāno Ukrainā izveidot vismaz četras ieroču rūpnīcas.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā krietni pieaudzis Vācijas ieroču ražotāja "Rheinmetall" apgrozījums - eksperti lēš, ka gada izskaņā tas varētu sasniegt 10 miljardus eiro. Tāpat augošais pieprasījums pērn noveda pie "Rheinmetall" akciju kotēšanas Frankfurtes biržā.

Ņemot vērā lielo pierparsījumu, uzņēmums paziņojis, ka plāno atvērt četras rūpnīcas Ukrainā, kur tiks ražoti artilērijas šāviņi, militārā autotehnika, šaujampulveris un pretaviācijas ieroči.

"Ukraina tagad mums ir svarīgs partneris, kur mēs redzam potenciālu apgrozījumu no diviem līdz trim miljardiem eiro gadā," sacīja "Rheinmetall" ģenerāldirektors Armīns Papergers uzņēmuma 2023.gada rezultātu prezentācijā.

Diseldorfā bāzētā grupa ziņoja par rekordlielu apgrozījumu pērn 7,2 miljardu eiro apmērā. Pēc pērnā gada rezultātu paziņošanas "Rheinmetall" akcijas cena Frankfurtes biržā pieauga par 5%. 

Vācijas lielākais militārā aprīkojuma ražotājs jau bija paziņojis, ka februārī panākta vienošanās ar kādu Ukrainas uzņēmumu par artilērijas šāviņu ražošanu Ukrainā. Šīs rūpnīcas celtniecība drīz tiks uzsākta vēl neizpaustā vietā, un tai par paraugu būs munīcijas rūpnīca, kuru "Rheinmetall" ceļ Vācijā. 

"Rheinmetall" jau ir izveidojusi kopuzņēmumu Ukrainā militārās autotehnikas remontam. 

"Rheinmetall" arī iecerējusi uzcelt rūpnīcu Lietuvā, kur Vācija plāno pastāvīgi dislocēt brigādes lieluma militāru vienību, lai palīdzētu aizsargāt NATO austrumu flangu.

Uzņēmums paziņoja, ka plāno kāpināt artilērijas šāviņu ražošanu. Ukrainas sabiedrotie Eiropā cenšas palielināt izlaidi, lai varētu piegādāt Kijivai vairāk munīcijas.