foto: AFP/Scanpix
Krievijas skolās sāks pasniegt sagrozītu Ukrainas vēsturi
Jauno mācību stundu "Dzimtenes drošības un aizsardzības pamati" Krievijā apgūst visi jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam.
Pasaulē
2024. gada 14. marts, 05:50

Krievijas skolās sāks pasniegt sagrozītu Ukrainas vēsturi

Jauns.lv/BBC

Krievija nākusi klajā ar jaunu skolēnu “mācību grāmatu”, kurā sagrozīti tiek atspoguļota Ukrainas vēsture, un kurā jaunieši tiek mudināti iesaistīties “Krievijas cīņā pret nacismu”.

Krievijas skolās drīzumā tiks ieviests jauns mācību priekšmets, kas nodēvēts par "Dzimtenes drošības un aizsardzības pamatiem". Šīs stundas būs turpmāk obligātas visiem Krievijas un Krievijas okupēto teritoriju skolēniem vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Paredzams, ka jauno mācību priekšmetu pasniegs bijušie agresorvalsts karavīri, kas atgriezušies Krievijā no karadienesta Ukrainā.

Turklāt vadošā Krievijas izglītības izdevniecība “Enlightenment” trešdien, 13. martā, jau nākusi klajā ar pirmo "aizsardzības kursa" mācību grāmatu - “Krievu armija Tēvzemes aizstāvībā”. Grāmata ir 368 lapaspušu gara un to sarakstījuši Krievijas Aizsardzības ministrijas un Kremļa laikraksta “Rossiskaya Gazeta” darbinieki.

Propagandas materiālā vēstīts par "krievu karavīru varonīgajiem sasniegumiem" no 13. gadsimta līdz mūsdienām.

"Mēs visi saprotam, cik svarīgi ir sniegt informāciju saviem skolēniem no [Krievijas] perspektīvas," vēsta izdevniecības pārstāve Olga Plešova, "mēs nevaram ļaut skolēniem klausīties alternatīvos viedokļos, tādēļ šī mācību grāmata palīdzēs pasniedzējiem risināt bērnu jautājumus un "precīzi" atspoguļot vēstures notikumus."

Grāmatā tiek īpaši akcentēti PSRS diktatora Josifa Staļina nopelni un varonīgi atspoguļota padomju uzvara “Lielajā Tēvijas karā”, ko pārējā pasaule dēvē par Otro pasaules karu.

Tāpat tajā atzinīgi vārdi veltīti Krievijas militārpersonām Krimas okupācijas laikā 2014. gadā. Krimas aneksija propagandas materiālā tiek dēvēta par “Krimas atkalapvienošanu ar Krieviju”.

"Tajā laikā tika dedzinātas krievu grāmatas, iznīcināti pieminekļi, aizliegtas krievu dziesmas un pati krievu valoda... Restorānos pasniedza "krievu asiņu" kokteiļus," liecina kāds izvilkums no grāmatas.

Savukārt, karš Ukrainā jaunajā “mācību vielā” tiek dēvēts par “speciālu militāru operāciju”, kuras “mērķis ir iznīdēt nacismu un cīnīties pret ārzemju aģentiem”.

Tāpat grāmatā tiek apgalvots, ka Krievija ar “lielu cieņu izturas pret Ukrainas civiliedzīvotājiem un mērķē lādiņus vienīgi uz Ukrainā esošiem militāriem objektiem. Savukārt, ukraiņiem, propagandistu ieskatā, cilvēku dzīvības neesot dārgas un viņi tīšuprāt iznīcinot civiliedzīvotājiem nepieciešamo infrastruktūru”.

Ukrainas politiskais analītiķis Volodimirs Fesenko mācību grāmatu dēvē par "pilnīgiem meliem un dezinformācijas kampaņu".

Kopš kara uzsākšanas 2022. gada 24. februārī Krievija mērķtiecīgi centusies iznīcināt Ukrainas infrastruktūru. Piemēram, 2022. - 2023. gada ziemā agresorvalsts Ukrainā iznīcināja vairāk nekā 40 procentus Ukrainas elektrības infrastruktūras, veicot pret tiem regulārus dronu un raķešu uzbrukumus.

2023. gada 6. jūnijā okupanti Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostaciju, appludinot 18 apdzīvotas teritorijas un liekot tūkstošiem iedzīvotāju pamest savas mājvietas.

Tāpat regulāri tiek ziņots par Krievijas raķešu triecieniem Ukrainas dzīvojamiem namiem. Nesenākais no šādiem uzbrukumiem tika īstenots 4. martā, kad Krievijas raidīts drons trāpīja daudzdzīvokļu namam Odesā, nonāvējot 12 cilvēkus, tajā skaitā piecus bērnus.