foto: Evija Trifanova/LETA
Krievijas iedzīvotāji melnajā tirgū sākuši pirkt Ukrainas pases
Ukrainas pase./Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 14. marts, 05:25

Krievijas iedzīvotāji melnajā tirgū sākuši pirkt Ukrainas pases

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas emigranti un bijušo Padomju Savienības republiku iedzīvotāji melnajā tirgū sākuši pirkt viltotas Ukrainas pases un citus dokumentus.

Kā ziņo "Fontanka", internetā parādījies milzīgs skaits piedāvājumu par Ukrainas pilsoņa pases, dzimšanas apliecības un citu šīs valsts dokumentu iegādi. Dokumentu cenas variē no dažiem tūkstošiem rubļu līdz pat 10 tūkstošiem dolāru. Pārdevēji sola Ukrainas biometrisko pasi un "pilnīgi tīrus" dokumentus ar visām nepieciešamajām atzīmēm, vēsta "The Moscow Times".

"Pasi izgatavo no oriģinālveidlapām. Ierakstām pa sakariem datus valsts pārvaldē, jūs saņemat nodokļu maksātāja identifikācijas numuru un dzimšanas apliecību, kas arī ir ierakstīta dzimtsarakstu reģistrā. Pases sēriju un numuru uzdrukā ar perforācijas printeri. Lapās būs visi nepieciešamie spiedogi. Rezultātā jūs saņemat autentisku dokumentu," izdevums citē vienu no sludinājumiem par dokumenta iegādi.

Izmeklēšanas autore ar nelegālajiem pārdevējiem sazinājusies kā Gruzijā dzīvojoša emigrante. Saskaņā ar leģendu Krievijā meitenei sastādīti protokoli par "armijas diskreditāciju" un dažādiem mītiņiem, tāpēc viņai nepieciešams dokuments uzturēšanās atļaujas saņemšanai Eiropas Savienības dalībvalstī.

Rezultātā pienāca trīs priekšlikumi no trīs pārdevējiem: biometriskā pase par 9 tūkstošiem dolāru, viltota dzimšanas apliecība un Ukrainas ārzemju pase par 2350 eiro, bet trešais pārdevējs piedāvāja pilnu dokumentu paketi.

Pēdējā piedāvājumā tirgotājs cenu nenosauca, bet pieprasīja tūkstoš dolāru priekšapmaksu. Noskaidrots, ka vīriešu pase ir lētāka par sieviešu pasi, bet Turcijas un Sīrijas iedzīvotāji pastāvīgi izmanto līdzīgus pakalpojumus uzturēšanās atļauju saņemšanai ES dalībvalstīs.

"Fontanka" sazinājusies ar viltotu dokumentu īpašnieci, kura ar tiem pārcēlusies uz Latviju un saņēmusi pastāvīgas dzīvesvietas atļauju. Dokumenti viņai tika nosūtīti uz pastu dažas nedēļas pēc apmaksas. Atrast viltotu dokumentu pārdevējus viņai palīdzējuši paziņas.

“Pārvietojos ar ukraiņu bēgļu plūsmu. Teicu, ka pasi pazaudēju ceļā. Saruna ar robežsargiem bija visbriesmīgākā. Bet neko, pārbaudīja, palaidām garām," viņa stāstīja, tomēr vēlāk izdzēsa visus ziņojumus, jo bija bažas par savu drošību.

Migrācijas juriste Anna Adajevska informēja, ka biometrisko pasi viltot nav iespējams, taču šķērsot robežu pēc citiem viltotiem dokumentiem ir pavisam reāli. "Postpadomju telpas valstīs viss tiek pirkts par naudu, pēc pazīšanās. Tas, kas nav pieļaujams pie mums Krievijā, Moldovā, Kazahstānā, Ukrainā - vēl vairāk," viņa norādīja.

Juriste piebilda, ka apliecības autentiskumu Ukrainas valsts dienestos pārbaudīt ir sarežģīti, jo tie neatbild uz Krievijas pieprasījumiem, taču var šķērsot Eiropas Savienības robežu, sakot, ka iekšējā pase ir nozaudēta, toties ir dzimšanas apliecība un ārzemju pase. Šāds variants ir visnotaļ reāls, īpaši, ja šķērso robežu bēgļu plūsmā, norāda juriste.

Savukārt cits migrācijas jurists Romāns Stepanovs RBK paziņoja, ka viņa praksē līdzīga situācija nav bijusi sastopama, bet Ukrainas dokumentus Krievijā "pārbauda burtiski ar lupu". Viņš norādīja, ka Eiropā dokumentus pārbauda ļoti blīvi un līdzīgi stāsti ar viltotām pasēm varētu būt ļoti reti.

Neatkarīgais migrācijas eksperts un demogrāfs Igors Jefremovs piebilda, ka līdz 2022. gadam ar viltotiem dokumentiem varēja iegūt Moldovas, bet ne Ukrainas pilsonību.

Ukraina un Eiropas Savienība parakstīja vienošanos par bezvīzu režīma ieviešanu 2018. gada pavasarī. Ukraiņi var ieceļot bez vīzas visās Šengenas zonas valstīs, ja ir biometriskās pases.