foto: AFP/Scanpix
Putins paziņo par Krievijas "tehnisko" gatavību sākt kodolkaru
Krievijas kodoltriāde ir modernākā pasaulē, norādīja Putins, piebilstot, ka ASV arī attīsta savus kodolspēkus.
Pasaulē
2024. gada 13. marts, 08:20

Putins paziņo par Krievijas "tehnisko" gatavību sākt kodolkaru

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievija no militāri tehniskā viedokļa ir gatava kodolkaram, taču negrasās pielietot kodolieročus karā pret Ukrainu, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta "The Moscow Times".

"No militāri tehniskā viedokļa mēs, protams, esam gatavi. Viņi [kodolspēki] pie mums pastāvīgi atrodas kaujas gatavības stāvoklī," intervijā televīzijas vadītājam Dmitrijam Kiseļovam sacīja Putins.

Vienlaikus, pēc viņa teiktā, līdz šim nav bijusi nepieciešamība kara laikā Ukrainā pielietot taktiskos kodolieročus. Uz Kiseļova precizējošo jautājumu, vai tas nozīmē, ka šāda doma viņam nav ienākusi prātā, prezidents atbildēja: "Nē, bet kāpēc?"

Tomēr Putins uzsvēra, ka Krievija pielietos kodolieročus, ja runa būs par Krievijas valsts pastāvēšanu, kaitējuma nodarīšanu tās suverenitātei un neatkarībai. "Mums taču viss ir pierakstīts mūsu stratēģijā, mēs to neesam mainījuši," piebilda prezidents.

Krievijas kodoltriāde ir modernākā pasaulē, norādīja Putins, piebilstot, ka ASV arī attīsta savus kodolspēkus. Turklāt, ja viņi veiks kodolizmēģinājumus, tad arī Krievija darīs to pašu."[Iespēja veikt ASV kodolizmēģinājumus] ir saistīta ar to, ka, parādoties jauniem kaujas lādiņiem, tos, kā daži speciālisti uzskata, nepietiek izmēģināt tikai datorā, tie ir jāizmēģina arī dabiskā veidā. Lūk, tādas idejas noteiktās aprindās ASV, tās virmo, tām ir vieta būt. Mēs par to zinām. Un mēs arī skatāmies," sacīja Putins.

Kā iepriekš ziņoja CNN, ASV varas iestādes nopietni gatavojās iespējamam Krievijas kodoltriecienam Ukrainas teritorijā 2022. gada nogalē. Pēc viņu teiktā, kodolscenārijs Ukrainas konfliktam tika uzskatīts par reālu pēc Krievijas armijas sakāves sērijas, kas tobrīd bija nodevusi Harkovas apgabalu un bija spiesta pamest Hersonu.

ASV veikušas slēgtu sarunu sēriju ar Krievijas Ārlietu ministriju un ģenerālštābu, lai brīdinātu par atomieroču pielietošanas sekām un izvērtētu Kremļa nodomus. Vienlaicīgi Vašingtona uzrunāja Indiju un Ķīnu, pēc kā Sji Dzjiņpins un Indijas premjers Narendra Modi nāca klajā ar publiskiem paziņojumiem par kodolkara nepieļaujamību. Tas palīdzēja novērst krīzi.

Neilgi pēc iebrukuma Ukrainā sākuma Putins paziņoja par Krievijas stratēģisko spēku pārcelšanu uz kaujas dežūras "īpašo režīmu", bet pusgadu vēlāk piedraudēja pielietot "visus esošos līdzekļus" Ukrainas okupēto teritoriju aizsardzībai.

2023. gada sākumā Putins paziņoja par Krievijas dalības apturēšanu stratēģisko uzbrukuma bruņojumu līgumā ar ASV, bet vēl pēc mēneša paziņoja par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijas teritorijā.