foto: AP/Scanpix
Hakeri pārtvēruši saraksti starp Krievijas Valsts domes vadītāju un Putinu. Kas tur tika apspriests?
Vladimirs Putins (pa kreisi) uzklausa Krievijas Valsts domes priekšsēdētāja Vjačeslava Volodina ziņojumu.
Pasaulē
2024. gada 11. marts, 16:12

Hakeri pārtvēruši saraksti starp Krievijas Valsts domes vadītāju un Putinu. Kas tur tika apspriests?

Jauns.lv

Hakeri pārtvēruši saraksti starp Krievijas parlamenta vadītāju un Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu. Tajā Volodins ierosina pēc "vēlēšanām" Putinam pastiprināt kontroli pār Krievijas Federāciju un konfrontāciju ar Rietumvalstīm, vēsta Nacionālais pretošanās centrs.

Kiberpretestības aktīvisti pārķēra saraksti, pateicoties Krievijas Zinātņu akadēmijas Sociālo zinātņu zinātniskās informācijas institūta (INION RAN) pētnieka Romāna Seitkaļijeva konta uzlaušanai. Viņš ir šī institūta direktora palīgs. Dokumenti, kas attiecas uz visa institūta darbību, tiek nosūtīti pa pastu Seitkaļijevam.

"Tieši šajā vēstulē, Seitkaļijeva un institūta vecākā pētnieka Jurija Puščajeva sarakstē, ir Volodina vēstule Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ar priekšlikumiem Krievijas Federācijā ieviest jēdzienu "de-Rietumizācija" pēc tam, kad būs aizvadītas "vēlēšanas", teikts ziņojumā.

No Volodina vēstules zināms, ka Krievijas valdošajās aprindās neviens nešaubās par Putina pārvēlēšanu, un vēl pagājušā gada novembrī-decembrī Krievijas varas iestādes veidoja plānus pēcvēlēšanu periodam, jo ​​vēstule pati ir datēts ar 30. novembri, un Putina atbilde tika saņemta 2023. gada 12. decembrī.

Vēstulē propagandas apritē ir norādīts, ka Krievijai nepieciešama transformācija un pasākumi, kas to stiprinās nākotnes izaicinājumiem. Tiek ierosināta dīvaina "de-Rietumizācija", kas paredz:

  • ekonomikas nacionalizācijas stiprināšana, kad visas izejvielu nozares nonāk valsts īpašumā;
  • zinātnes, kultūras un mākslas suverenizācija, palielinot valsts lomu to attīstībā;
  • cenzūras stiprināšana, jo īpaši televīzijā un internetā;
  • opozīcijas kustību jautājuma atrisināšana.

Pēc Volodina teiktā, Krievijas Federācijas Valsts domes komitejas ir gatavas atbalstīt iniciatīvu un sākt likumprojektu izstrādi.

Volodina vēstule ir balstīta tieši uz iepriekš minētā institūta sagatavoto koncepciju. Saskaņā ar to izaicinājumi, ar kuriem saskaras Krievija, ir līdzīgi izaicinājumiem tā dēvētajā "Lielajā Tēvijas karā".

"Lieta ir tāda, ka Rietumu atbalsts Ukrainai aizkavē "speciālās militārās operācijas" ātru pabeigšanu, ka Rietumi uzskata Ukrainu par investīciju objektu un jau ir ieguldījuši tik daudz naudas, ka nekad neatkāpsies," piebilst pretošanās centrs, atsaucoties uz sarakstes tekstu.