No lidmašīnas izsēdināts Igaunijas ekspremjers; iemesls apkaunojošs
Igaunijas ekspremjers Tāvi Reivass (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 10. marts, 19:20

No lidmašīnas izsēdināts Igaunijas ekspremjers; iemesls apkaunojošs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Somijas policija Helsinku lidostā izsēdinājusi no lidmašīnas Igaunijas ekspremjeru Tāvi Reivasu, kuram bija plānots pavadīt ārlietu ministru Margusu Cahnu, kurš devās vizītē uz Japānu.

Bijušais valdības vadītājs bijis pārmērīgi sadraudzējies ar “zaļo pūķi” un žvingulī skandalējies ar apkalpi, vēsta Igaunijas laikraksts “Postimees”. “Postimees” aptaujāja arī citus, vienlaikus ar delegāciju lidostā bijušos cilvēkus, un viņi izteicās, ka Reivass jau lidostā bija krietnā skurbulī.

Atsaucoties uz aculiecinieka teikto, 44 gadus vecais ekspremjers tika izsēdināts no “Finnair” lidmašīnas pēc strīda somu valodā ar apkalpi, kura gaitā tika izsaukta policija. Pats ekspremjers paziņoja, ka strīdējās ar stjuartēm par piezīmjdatora izmantošanu pirms izlidošanas. Viņš apgalvoja, ka iesniedzis sūdzību par aviosabiedrību un prasību par kaitējuma atlīdzināšanu, bet visi apgalvojumu par viņa reibuma stāvokli esot meli.

Igaunijas Ārlietu ministrijas sabiedrisko attiecību biroja direktore Līza Tootsa paziņoja, ka ir informēta par incidentu, taču nevar komentēt ekspremjera izsēdināšanas iemeslus. “Biznesa delegācijas locekļi ir brīvi savās darbībās un lēmumos, un ministrija neatbild par biznesa delegācijas locekļiem vai viņu pārvietošanos,” paziņoja Tootsa. “Biznesa delegācijas pārstāvji paši organizē savu nokļūšanu galamērķī. Tāvi Reivass nelidoja ar ministra oficiālo delegāciju uz Japānu (dažādi reisi), taču mēs atradāmies Helsinku lidostā vienā laikā.”

Reivass bija uzņēmēju delegācijas sastāvā, kas pavada ārlietu ministru. Incidenta dēļ reisa izlidošana aizkavējās par pusstundu.

Reivass bija Igaunijas valdības vadītājs no 2014. līdz 2016. gadam, līdz parlaments viņam izteica neuzticību. Par iemeslu tiek minētas neveiksmīgās reformas valstī, kā arī nodokļu un ekonomiskā politika.