foto: Pexels.com/@Artem Makarov
Armēnijā spriež par iestāšanos Eiropas Savienībā
Armēnijas galvaspilsēta Erevāna.
Pasaulē
2024. gada 9. marts, 15:50

Armēnijā spriež par iestāšanos Eiropas Savienībā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Erevāna apspriež iespēju pievienoties Eiropas Savienībai, paziņojis Armēnijas ārlietu ministrs Ararats Mirzojans. “Armēnijas tauta raugās Eiropas virzienā, un, kā es jau teicu, mēs ejam cauri šim procesam, mēs redzēsim, kāds būs nobeigums,” viņš paudis intervijā Turcijas televīzijas kanālam TRT World.

Pēc Mirzojana vārdiem, Armēnija paplašina savu partneru un sabiedroto sarakstu, un tauta izvēlējusies demokrātisku attīstības ceļu: “Mēs padziļinām attiecības ar ES un ASV, tajā pašā laikā saglabājot tradicionālos sakarus, piemēram, raugāmies uz Austrumiem. Mēs veidojam attiecības ar Indiju.”

Arī parlamenta priekšsēdētājs Alens Simonjans iepriekš izteicies, ka Armēnija gatava uzņemt eirointegrācijas kursu un stiprināt attiecības ar Eiropas Savienību, lai nākotnē kļūtu par kandidātvalsti.

Kopš 2021. gada marta ir spēkā Armēnijas un ES līgums par partnerību. Erevāna ir apņēmusies reformēt tiesvedības un policijas sistēmu, vēlēšanu likumu, aktivizēt cīņu ar korupciju, valsts pārvaldi padarīt caurspīdīgu, ekonomiskos standartus tuvināt Eiropai.

Līdz šim Armēnija orientējās uz Maskavu, valstī joprojām ir Krievijas kara bāze, bet pēdējā laikā attiecības ar atsalušas, it īpaši kopš pagājušā gada, kad Azerbaidžāna atkaroja Kalnu Karabahu, un no Krievijas nebija nekāda atbalsta. Protams, nav šaubu, ka Armēnijas eiropeskie centieni izraisīs Kremļa dusmas. Pagaidām gan Armēnija palīdz Krievijai apiet rietumvalstu sankcijas.