foto: EPA/Scanpix
Krievijā uz prasību nobalsot par Putinu priekšniekus sāk sūtīt d...
Putina pārvēlēšana jau piekto reizi plānota no 15. līdz 17. martam.
Pasaulē
2024. gada 8. marts, 15:39

Krievijā uz prasību nobalsot par Putinu priekšniekus sāk sūtīt d...

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kremlim radušās problēmas ar valsts iestāžu un uzņēmumu darbinieku mobilizāciju Vladimira Putina “pārvēlēšanai” prezidenta amatā.

Kremļa administrācijas labā strādājošs polittehnologs sarunā ar “Meduza” atzinis, ka iepriekšējos gados darbinieki baidījās zaudēt vietu, bet tagad ir strādājošo deficīts, un atlaišana tāpēc, ka nav gājis balsot, vairs tā nebiedē.

Pēc polittehnologa vārdiem, uz priekšniecības spiedienu doties vēlēt esot pat visai rupjas atbildes: “Ejiet d...! (krieviski ir vēl rupjāk – Red.) Negribu, un ko jūs man izdarīsiet? Manā vietā strādāsiet?”

Tikmēr diktatora administrācijai uzdots nodrošināt 70 līdz 80% vēlētāju ierašanos un vairāk nekā 80% rezultātu par labu Putinam.

Agrāk pseidovēlēšanu veiksmīgai norisei Kremlis uzdeva partijas “Vienotā Krievija” biedriem atvest uz iecirkni katram desmit balsotājus, valsts iestāžu darbiniekiem – trīs, valsts kompānijās strādājošajiem – divus. Priekšniecībai jau dažas nedēļas pirms vēlēšanām bija jāuzrāda konkrēti vārdi un uzvārdi, telefona numuri u e-pasta adreses.

Tagad jāreģistrējas attālinātās elektroniskās balsošanas sistēmā, bet reģionos, kur tādas nav, ierašanos kontrolēs ar kvadrātkodu palīdzību. Vēlētājs saņems īsziņu ar interneta saiti, kurā jāapliecina, ka viņš ir nobalsojis.

Šī saite darbojas vienīgi tad, ja ieslēgta mobilā tālruņa lokācijas sistēma un ja telefons atrodas vēlēšanu iecirknī.

Visi “Vienotā Krievijas” biedri un valsts darbinieki jau ir “digitalizēti” un apkopoti datu bāzē, kas ir reģionālo administrāciju rīcībā. Tiem ierēdņiem, kas nesarūpēs prasītos procentus, draud nepatikšanas.