Arī Lietuvas uzņēmumi iesaistīti Krievijai noteikto sankciju apiešanas shēmās
Foto: Shutterstock
Pasaulē
2024. gada 7. marts, 14:13

Arī Lietuvas uzņēmumi iesaistīti Krievijai noteikto sankciju apiešanas shēmās

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Dažas Lietuvas kompānijas apzinās, ka palīdz Krievijas uzņēmumiem apiet sankcijas, tomēr turpina ar tiem sadarboties un mēģina eksportēt aprīkojumu, tehnoloģijas un citus produktus uz Krieviju, liecina Lietuvas izlūkdienestu ikgadējais ziņojums.

Shēmās ar mērķi apiet starptautiskās sankcijas Krievijas subjekti bieži iesaista Krievijas un Baltkrievijas kompānijas, kas jau ilgstoši ir strādājušas Lietuvā, lasāms ceturtdien publicētajā Lietuvas Valsts drošības departamenta un Aizsardzības ministrijas Otrās izmeklēšanu nodaļas ikgadējā vērtējumā par nacionālās drošības apdraudējumu.

Tie norāda, ka daudzi no šiem uzņēmumiem sniedz noliktavas, transporta un muitas dokumentu noformēšanas pakalpojumus.

Ziņojumā pausts, ka Krievijai nepieciešamās preces ir transporta tehnikas detaļas, metālapstrādes un laboratorijas iekārtas, elektronika, mikroelektronika, kā arī militārām vajadzībām paredzēti produkti.

"Krievija pieliek lielas pūles, lai apietu starptautiskās sankcijas, izstrādājot jaunas shēmas, kurās iesaistīti Krievijas izlūkdienesti, izmantojot kontaktus ar uzņēmumiem, kas darbojas Eiropas Savienības valstīs, un izmantojot Krievijas un Baltkrievijas pilsoņus," uzskaita Lietuvas izlūkdienesti.

Lielākajai daļai Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu, kuriem Lietuvā pieder ar sankciju apiešanas shēmām saistīti uzņēmumi, ir tieši biznesa kontakti Krievijā un Baltkrievijā. Viņu uzņēmumi, kas reģistrēti šajās valstīs, iegādājas Rietumos ražotas iekārtas un piegādā tās Krievijas vai Baltkrievijas uzņēmumiem, iestādēm un pētniecības organizācijām, kas darbojas stratēģiski svarīgās nozarēs, lasāms ziņojumā.

Kā norādīts Lietuvas izlūkdienestu ziņojumā, daži Baltkrievijas pilsoņiem piederoši uzņēmumi Lietuvā arī darbojās Krievijas struktūru labā, cenšoties tām piegādāt aprīkojumu bruņoto spēku modernizācijai, un saņēma finansējumu no uzņēmumiem, kas saistīti ar Krievijas militāro rūpniecību.

Lietuvas izlūkdienesti vērš uzmanību uz Krievijas izlūkdienestu organizētu sankcijām pakļauto preču piegādi.

Ziņojumā teikts, ka Krievijas izlūkdienesti - Ārējās izlūkošanas dienests (SVR), Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenā pārvalde, kas vairāk pazīstama ar iepriekšējo nosaukumu Galvenā izlūkošanas parvalde (GRU), un Federālais drošības dienests (FSB) - ir iesaistīti sankcijām pakļauto preču importa organizēšanā un aprīkojuma ievešanā Krievijā.

"Uzņēmumi, kas darbojas Krievijas stratēģiskajās nozarēs, sadarbojas ar izlūkdienestiem un sniedz tiem "iepirkumu sarakstus", kuros ir Rietumu augsto tehnoloģiju aprīkojums vai detaļas, kurus Krievijas izlūkdienestiem vajadzētu iegādāties," teikts ziņojumā.

Saskaņā ar Lietuvas izlūkdienestu sniegto informāciju sankcijām pakļauto iekārtu un detaļu iepirkumus organizē Krievijas izlūkdienestu darbinieki ar diplomātisku aizsegu vai Krievijas un rietumvalstu pilsoņi, kas sadarbojas ar Krievijas izlūkdienestiem.

"Krievijas izlūkdienesti pastāvīgi meklē un izmanto nepilnības sankciju kontroles procedūrās, kā arī organizē iepirkumus ar trešo valstu starpniecību," norāda Lietuvas izlūki.

Tā kā Krievijas stratēģiskās rūpniecības nozares sankciju dēļ saskaras ar grūtībām, ir "ļoti iespējams, ka Krievijas izlūkdienesti pastiprinās centienus iegādāties un piegādāt Krievijai nepieciešamo aprīkojumu, ražošanu vai tehnoloģiskās inovācijas", lasāms ziņojumā.

"Ļoti iespējams arī, ka šā mērķa sasniegšanai tie izmantos piegādes ķēdes, loģistikas infrastruktūru vai privātpersonas, kas vēlas gūt peļņu no sankciju apiešanas," tajā piebilsts.

Ziņojumā teikts, ka viena no platformām, ko aktīvi izmanto starpnieki, kas darbojas Krievijas labā, ir starptautiskās konferences un izstādes, kas notiek ārvalstīs. Šos starpniekus interesē arī Lietuvas augsto tehnoloģiju ražotāji.

Ir konstatēti gadījumi, kad sankciju apiešanas shēmas ir organizējuši Krievijas pilsoņi, kuri nav izveidojuši vai vadījuši uzņēmumus Lietuvā, bet ir saņēmuši uzturēšanās atļaujas. Viņi parasti darbojas kā starpnieki, cenšoties nodibināt kontaktus ar Lietuvā reģistrētiem uzņēmumiem, kas pārdod vai ražo Krievijai nepieciešamās iekārtas, teikts ziņojumā.

Lietuvas izlūkdienesti katru gadu publicē ziņojumus par draudu nacionālajai drošībai novērtējumu. Jaunākajā dokumentā aplūkoti galvenie draudi un riska faktori Lietuvas nacionālajai drošībai 2024.-2025.gadā.