foto: Shutterstock
Krievija atzīst vairākas Vācijas organizācijas par "nevēlamām"
Krievijas pilsoņiem draud kriminālvajāšana, ja viņi sadarbojas ar šīm organizācijām.
Pasaulē
2024. gada 5. marts, 07:41

Krievija atzīst vairākas Vācijas organizācijas par "nevēlamām"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Krievijas valdība ir atzinusi vairākas Vācijas bezpeļņas, pētnieciskās un aktīvistu organizācijas par "nevēlamām", un šo lēmumu daudzi uzskata par Kremļa mēģinājumu apslāpēt kritiku.

Krievijas Tieslietu ministrija "nevēlamo" organizāciju sarakstā iekļāva domnīcu "Frīdriha Ēberta Fonds", kas ir saistīts ar Vācijas kanclera Olafa Šolca Sociāldemokrātisko partiju.

Pirmdien šajā sarakstā tika iekļauta arī Vācijas Austrumeiropas pētījumu asociācija, Vācijas trimdā dzīvojošo krievu žurnālistu dibinātā organizācija "XZ GmbH", un feministu organizācija "OWEN – Mobile Akademie für Geschlechterdemokratie und Friedensförderung e.V." (OWEN - Mobilā akadēmija dzimšu demokrātijai un miera veicināšanai).

Krievija atzīst organizācijas, kuras uzskata par draudu valsts drošībai, par "nevēlamām". Šāda atzinuma dēļ tās bieži ir spiestas apturēt savu darbu Krievijā.

Krievijas pilsoņiem draud kriminālvajāšana, ja viņi sadarbojas ar šīm organizācijām.

Neilgi pēc pilna apjoma iebrukuma Ukrainā 2022. gadā Krievijas valdība aizliedza vairākus fondus, kas saistīti ar Vācijas politiskajām partijām, un atcēla to biroju reģistrāciju Maskavā. Tomēr līdz šim par "nevēlamu organizāciju" bija atzīts tikai "Heinriha Bella Fonds", kas ir tuvs Zaļajai partijai.

Krievijas Tieslietu ministrijas "nevēlamo organizāciju" reģistrā pašlaik ir iekļautas apmēram 150 organizācijas no Vācijas, ASV un citām valstīm. Tajā ir ne vien nevalstiskās organizācijas, kas kritizē Kremli, bet arī akadēmiskas institūcijas.