foto: AP/Scanpix
Lietuvas armija īsi un saprotami izskaidro: "Karš šodien nebūs"
Meitene ar karodziņu pozē uz “Panzerhaubitze 2000” militārās izstādes laikā Viļņā 2024. gada 16. februārī. Izstāde tika rīkota par godu Lietuvas neatkarības atjaunošanas gadadienai. (Ilustratīvs foto.)
Pasaulē
2024. gada 3. marts, 09:56

Lietuvas armija īsi un saprotami izskaidro: "Karš šodien nebūs"

Asnate Baņģiere

Jauns.lv

Reaģējot uz iedzīvotāju satraukumu par iespējamiem draudiem, Lietuvas Bruņoto spēku pārstāvji sociālajos tīklos nākuši klajā ar īsu, bet konkrētu skaidrojumu par pašreizējo situāciju. Šī informācija var noderēt arī cilvēkiem Latvijā.

Lūk, Lietuvas armijas oficiālais paziņojums, kurā izskaidrotas būtiskākās lietas:

"Karš šodien nebūs.

Mēs uzskatām, ka tas ir jāuzraksta, jo mūsu pastkastē pienāk vēstules ar iedzīvotāju jautājumiem, ģimenes locekļi un draugi jau kādu laiku to jautā karavīriem, un ir bijuši gadījumi, kad karavīram formastērpā kāds veikalā vai degvielas uzpildes stacijā vaicā: "Kad būs karš un ko man darīt?"

Savā komunikācijā mēs nekad nespekulējam par nākotni, taču vienmēr varam pastāstīt faktus, kas mums ir zināmi.

Ļoti vienkāršoti aprakstot militāro izlūkošanu, lai varētu notikt uzbrukums Lietuvai, ir jāizpilda divi kritēriji: pirmkārt, pie robežas ir jābūt spēku koncentrācijai, un, otrkārt, ir jābūt zināmam vai šķietamam ienaidnieka nodomam tos izmantot. Otrais kritērijs var būt nedaudz sarežģītāks, jo ienaidnieks vienmēr saka: "Tas nav uzbrukums, tās ir mācības", bet, ņemot vērā šo viņa metodi, tas var nebūt tik sarežģīti.

Tātad atbilde uz jautājumu "Vai Lietuvā šodien/ rīt/ parīt būs karš?" ir diezgan īsa: šodien pie Lietuvas robežām ar naidīgām valstīm nav koncentrēta militārā tehnika, tāpēc nav izpildīts arī otrais kritērijs - nodoms to izmantot -, tātad kara nebūs ne šodien, ne rīt.

Cik ilgā laikā var koncentrēt militāro tehniku? Lai labāk orientētos, atgādināsim Ukrainas hronoloģiju: iebrukums sākās 2022. gada februārī, par militārās tehnikas pārvietošanu tika runāts jau 2021. gada pavasarī, septembrī tehnika tika pārvietota pie Ukrainas robežām mācību aizsegā, un novembrī visa Rietumu pasaule skaidri identificēja uzbrukuma draudus, publiskojot spilgtus un skaidrus satelītattēlus, kuros bija redzama mobilizēta Krievijas militārā tehnika pie Ukrainas robežas.

Stratēģisks ilgtermiņa ieskats nav Lietuvas bruņoto spēku kompetencē. Tāpēc par to, vai Krievija gatavojas karam ar NATO un vai Trešais pasaules karš jau ir deguna priekšā, spriežam nevis mēs, bet gan augstākās valsts amatpersonas, politiķi un lēmumu pieņēmēji.

Tomēr mūsu rīcībā ir pilnīga izlūkošanas informācija par to, kas patiesībā notiek pie Lietuvas valsts robežām (un krietni aiz tām), un informācija ir tāda, kā jau teicām - kopš 2022. gada situācija nav mainījusies.

Gatavoties karam ir būtiski. Gatavoties karam ir armijas un, iespējams, arī katra valsts iedzīvotāja ikdienas pienākums un tiešs uzdevums. Rezerves riteņa esamība automašīnā nav naudas izšķiešana, jo, ja tā nav, tad automašīnas uzkraušana uz evakuatora izmaksās daudz dārgāk. Jauna militārā tehnika, ieroči un ekipējums, kā arī dārgas mācības nav naudas izšķiešana, jo kara laikā, ja nav militārā ekipējuma vai pareizas apmācības, caurumi tiek aizpildīti ar karavīru dzīvībām.

Visbeidzot, pats galvenais ir tas, ka gatavošanās karam ir vistiešākais ceļš uz mieru - ne tikai saskaņā ar romiešu sakāmvārdu, bet arī saskaņā ar veselo cilvēcisko saprātu. Gatavosimies karam, kura nebūs šodien, lai nebūtu rīt vai parīt.

Un atbalstīsim Ukrainu - šodien karš notiek tur."