Pasaulē
2024. gada 2. marts, 10:13

Mūžībā aizvadīts Aleksejs Navaļnijs. Kas īsti notika viņa bēru dienā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

1. martā Dievmātes ikonas "Remdē manas skumjas" baznīcas Maskavas Marjinas rajonā notika pēdējās atvadas no Kremļa opozicionāra Navaļnija, lai pēcāk viņu apglabātu Maskavas Borisovas kapsētā.

Stingra uzraudzība un Kremļa bailes no opozicionāra

Baznīcā ielaida tikai Navaļnija tuviniekus. Pati atvadu ceremonija bija ļoti īsa, acīmredzot, varas iestādes centās pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no opozicionāra arī pēc nāves.

No tuvumā esošās metro stacijas līdz pat Borisova kapiem bija uzbūvēts metāla žoga koridors.

Pie tuvumā esošā dievnama atradās daudz policijas automašīnu un aizturēto transportēšanai paredzēto transportlīdzekļu.

Alekseja Navaļnija bēres Maskavā 2024. gada 1. martā

Alekseja Navaļnija bēres Maskavā 2024. gada 1. martā; viņu izvadīja ļaužu tūkstoši

gallery icon

Apkaimē tika novēroti interneta un mobilo sakaru traucējumi. Pie metro dežurēja policisti un pārbaudīja dokumentus tiem, kuri teritorijā ieradās ar ziediem.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlim nav nekā sakāma Alekseja Navaļnija ģimenei. Uz žurnālista jautājumu, vai Kremlis var novērtēt Navaļniju kā politiķi, Peskovs atteica: "Nē, nevar." Viņš tikai brīdināja, ka jebkādi "nesankcionēti saieti" tiks sodīti saskaņā ar likumu.

foto: AFP/Scanpix
Krievijas opozicionāra māte Ludmila Navaļnija pie dēla kapa Borisovas kapsētā.

Neskatoties uz aizturēšanas risku, tūkstošiem cilvēku Maskavas ielās publiski izrādīja pēdējo cieņu Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam. Pūlis ielās kliedza vārdus "Putins ir slepkava", un "Ukraiņi ir labi cilvēki".

Policija pēc apbedīšanas ielaidakapsētā cilvēkus, kuri noliek ziedus. Pie kapsētas bija izveidojusies vairāku tūkstošu cilvēku gara rinda.

Tikmēr pūlis pie kapsētas sāka skandēt saukļus "Nē karam!", "Nost ar slepkavu varu!" un "Mēs nepiedosim!".

Kad īsi pirms paredzētās ceremonijas sākuma pie baznīcas ieradās katafalks ar opozicionāra zārku, pūlis sāka skandēt: "Navaļnijs, Navaļnijs!" un "Tu nebaidījies, mēs nebaidāmies!"

Atvadīties no Krievijas opozīcijas līdera ieradās ASV, Francijas un Vācijas vēstnieki, kā arī vairāku citu Eiropas Savienības (ES) valstu diplomātiskie pārstāvji.

Uz atvadu ceremoniju ieradās arī vairāku rietumvalstu vēstnieki, toties nebija Krievijas galvenā oficiālā liberāļa Grigorija Javļinska, kurš izvēlējās godināt pēdējo PSRS premjerministru un "specoperācijas" atbalstītāju Nikolaju Rižkovu.

Krievijā pēc Alekseja Navaļnija bērēm sākās piemiņas akcijās piedalījušos ļaužu aizturēšana.

Visvairāk aizturēts Sibīrijas lielākajā pilsētā Novosibirskā — vismaz 18, tostarp pilsētas domes deputāts. Urālu lielpilsētā Jekaterinburgā, kuras apkaimē dzimis pirmais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins, aizturēti 10 cilvēki. Kopumā Krievijā tika aizturēti vairāk nekā 100 cilvēki.

Kremlis liek šķēršļus Navaļnija bērēm

Navaļnija domubiedriem tikai ar lielām grūtībām izdevās atrast bēru sarīkošanas vietu, jo praktiski visur atteica, bet vēlāk apbedīšanas firmas atteicās arī nodrošināt katafalku Navaļnija mirstīgo atlieku transportēšanai uz apbedīšanas vietu.

"Vispirms mums neļāva iznomāt bēru zāli, lai atvadītos no Alekseja. Tagad, kad bēru dievkalpojumam bija jānotiek baznīcā, apbedīšanas firmu aģenti mūs informēja, ka neviens katafalks nepiekrīt tur vest viņa mirstīgās atliekas. Visām brigādēm zvana nepazīstami cilvēki un draud, lai tās nekur neved Alekseja ķermeni," sociālajā vietnē "X" paziņoja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša.

Arī Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs paziņoja, ka apbedīšanas firmu darbiniekiem "zvana nepazīstami cilvēki, kas draud, lai Alekseja ķermeni no morga neņem un nekur neved". "Tas ir pilnīgs neprāts. Ar to vien pietiek, lai [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins, [Maskavas mērs Sergejs] Sobjaņins un visi viņu pakalpiņi degtu ellē," sacīja Volkovs.

Ar sirsnīgiem vārdiem soctīklos no politiķa atvadījās sieva

Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija bēru dienā viņa sieva un divu bērnu māte Jūlija Navaļnaja publiskojusi sirsnīgus atvadu vārdus. Viņa nevarēja piedalīties bērēs, jo viņa kopā ar bērniem 2022. gada februārī pameta Krieviju..

"Ļoša, paldies par 26 gadiem absolūtas laimes. Jā, pat par pēdējiem trim laimes gadiem. Par mīlestību, par to, ka vienmēr mani atbalstīji, par to, ka liki man smieties pat no cietuma, par to, ka vienmēr par mani esi domājis," viņa raksta.

Alekseja Navaļnija un viņa sievas Jūlijas dzīve "Instagram" mirkļos

gallery icon

"Es nezinu, kā dzīvot bez tevis, bet es centīšos darīt visu iespējamo, lai tu tur augšā priecātos par mani un lepotos ar mani. Es nezinu, vai man tas izdosies vai ne, bet es mēģināšu.

Esmu pārliecināts, ka mēs kādu dienu satiksimies. Man ir tik daudz neizstāstītu stāstu tev, un man telefonā ir tik daudz tev saglabātu dziesmu, muļķīgu, smieklīgu un vispār, atklāti sakot, briesmīgu dziesmu, bet tās ir par mums, un es tik ļoti gribēju, lai tu tās noklausies. Un es tik ļoti gribēju skatīties, kā tu tās klausies un smejies, un pēc tam apskauj mani.

Mīlu tevi mūžīgi. Dusi mierā."

No Navaļnija atvadās viņa māte

Kaut gan Krievijas drošības dienesti visādi bloķēja mobilos sakarus baznīcā, kur notika atvadīšanās no opozicionāra Alekseja Navaļnija, pasauli aplidoja emocionāli kadri, kuros viņa māte atvadās no sava dēla.

Navaļniju gulda zemes klēpī guldīja skanot "Terminatora 2" melodijai

Atvadīšanās laikā kapsētā skanēja dziesma "My Way", kā arī arī filmas "Terminators 2" beigu tēma. Kā paskaidroja Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs, tā bija politiķa mīļākā filma.

Navaļnija ieslodzījums un nāve

47 gadus vecais Navaļnijs 16. februāri nomira Jamalas-Ņencu autonomā apgabala kolonijā Nr. 3 "Polārais vilks", kas ir viena no visskarbākajām brīvības atņemšanas iestādēm Krievijā gan režīma, gan apstākļu ziņā. Interesanti, ka īsu brīdi ziņa par Navaļnija nāvi bija Krievijas resursu galvenā ziņa, un kā pēc komandas tā pazuda.

14. februārī Kira Jarmiša paziņoja, ka viņu jau 27. reizi ieslodzījuma laikā nosūtīja uz soda izolatoru. Kolonijā viņš izcieta 19 gadu ieslodzījumu, ko uzskata par Krievijas prezidenta Vladimira Putina atriebību par opozicionāra darbību.

Sākotnēji par nāves cēloni norādīja trombu, pēc tam "pēkšņas nāves sindromu", bet viņa līķi vairāk nekā nedēļu atteicās atdot mātei Ludmilai, aizbildinoties ar analīžu nepieciešamību. Līdz tam viņai izteica ultimātu piekrist slepenām bērēm, pretējā gadījumā Navaļniju apglabātu turpat kolonijā un mātei tikai parādītu svaigu kapu vai arī vispār ar viņa līķi "kaut kas notiktu". “Laiks nestrādā jūsu labā, līķis trūd,” izmeklētājs tiešā tekstā paziņojis mātei.

Zīmīgi, ka Putins nekad publiski neminēja Navaļnija vārdu, viņu dēvējot gan par "šo personāžu", "Berlīnes pacientu", "cilvēku, kuru jūs minējāt" un citādi, bet nekad vārdā. Putina paranojai pievienojās arī citas amatpersonas, pēc iespējas, cenšoties šo vārdu neminēt, un visādi izgrozīties ar citādiem apzīmējumiem.

2020. gada 20. augustā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) aģenti mēģināja viņu noindēt ar nervu paralītisko vielu "Novičok", un viņam kļuva slikti lidojumā no Tomskas uz Maskavu. Pēc lidmašīnas avārijas nosēšanās Omskā, viņu vairākas dienas turēja vietējā slimnīcā, līdz Putins ļāva aizvest ārstēšanai uz Vāciju. Šajā laikā Krievijas amatpersonas un propagandisti sacentās asprātībā par Navaļnija pēkšņās saindēšanās iemesliem, taču nekad neatzina savu vainu viņa noindēšanas mēģinājumā.

2021. gada 17. janvārī Navaļnijs atgriezās Krievijā, viņa reisu speciāli nosēdināja citā Maskavas lidostā, lai varētu bez viņa atbalstītāju klātbūtnes uzreiz arestēt.

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs (1976-2024)

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (ФСИН) vietu pārvalde. Trešdien Navaļnija preses sekretāre ...

gallery icon

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu. 2022. gada gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu" un "terorismu". Pagājušā gada decembra beigās viņu pārveda uz īpašā režīma koloniju Tālajos Ziemeļos, un gluži kā iepriekš cietumā turpināja regulāri iesēdināt soda izolatorā. Taču arī šādos ilgstošas spīdzināšanas apstākļos Navaļnijs turpināja vērsties gan pret Putina režīmu, gan pret Krievijas asiņaino iebrukumu Ukrainā.

Vienlaikus tika iznīcināts viņa vadītais Korupcijas apkarošanas fonds, par "ekstrēmistiem" un "teroristiem" pasludinot tā darbiniekus un atbalstītājus. Lielā mērā Putina žulti izraisīja Navaļnija organizācijas izveidotā dokumentālā filma par naudas kārē apsēstā diktatora pasakainajām bagātībām un savdabīgo gaumi, kuras publicēšanas laiks sakrita ar Navaļnija atgriešanos. Šai filmai bija vairāk nekā simts miljonu skatījumu.