foto: Washington Imaging / Alamy/ Vida Press
Mičiganas priekšvēlēšanās uzvar Baidens un Tramps
Šī ir piektā reize pēc kārtas, kad Donalds Tramps izcīna uzvaru republikāņu priekšvēlēšanās.
Pasaulē
2024. gada 28. februāris, 07:17

Mičiganas priekšvēlēšanās uzvar Baidens un Tramps

Jauns.lv / LETA

Mičīgānas priekšvēlēšanās uzvaru demokrātu kandidātu vidū izcīnīja ASV prezidents Džo Baidens, bet no republikāņiem visvairāk balsu ieguva bijušais ASV prezidents Donalds Tramps. Šīs uzvaras norāda, ka, visticamāk, šie kandidāti mērosies spēkiem arī novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Abu kandidātu uzvaras bija pārliecinošas - demokrātu priekšvēlēšanās Džo Baidens ieguva 80% vēlētāju balsu, bet 13% biļetenu tika iemesti vēlēšanu urnā neaizpildīti. Republikānis Tramps ieguva 67% atbalstu, bet viņa tuvākā konkurente Nikija Heilija guva 27% vēlētāju atbalstu.

Tomēr priekšvēlēšanās neiztika arī bez provokācijām. Mičigānas aktīvisti, no kuriem liela daļa bija arābu izcelsmes iedzīvotāji, pauda neapmierinātību ar Baidena atbalstu Izraēlai Gazas joslā notiekošā kara laikā un organizēja kampaņu, aicinot nebalsot par nevienu kandidātu un biļetenos kandidāta vārda vietā ierakstīt "uncommitted" (nepievienojies). 

foto: AFP/Scanpix
Vairāki aktīvisti pauda neapmierinātību ar Džo Baidena atbalstu Izraēlai.

Republikāņu priekšvēlēšanas Mičiganā bija piektās šīs partijas priekšvēlēšanas, un tajās Tramps uzvarēja tāpat kā visās iepriekšējās. Tomēr ir pazīmes, ka Tramps turpina cīnīties par atbalstu no dažiem ietekmīgiem vēlētāju blokiem, kas iepriekš notikušajās priekšvēlēšanās devuši priekšroku Trampa republikāņu sāncensei Nikijai Heilijai. Heilija otrdienas vakarā guva vislielāko atbalstu apgabalos ar augstskolu pilsētiņām, kā arī Detroitas un Grandrapidsas piepilsētās.