Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 18:22

Krievu komandieri dod tiešas pavēles nošaut ukraiņu karagūstekņus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šķiet, ka krievu komandieri dod tiešas pavēles nošaut ukraiņu karagūstekņus, par to liecina pēdējā laikā notikušie biežie slepkavību gadījumi, intervijā "Radio Brīvība" paziņojis Ģenerālprokuratūras Bruņotā konfliktā pastrādāto noziegumu apkarošanas nodaļas vadītājs.

"Kopš pagājušā gada novembra beigām šādu gadījumu skaits pieaug. Tas liecina, ka to atbalsta Krievijas Federācijas Bruņoto spēku augstākā vadība. Ja tas būtu viens gadījums, tad tā būtu konkrēta karavīra rīcība. Šajā gadījumā, ņemot vērā ģeogrāfiju un skaitu (gadījumu - red.) pēdējā laikā, to nepārprotami atbalsta augstākā vadība," viņš atzīmēja.

foto: ZUMAPRESS.com
Ukraiņu karavīri pie Časivjaras.

Pēc Belousova teiktā, okupantu komandieri šādas prakses ne tikai nenovērš, bet, acīmredzot, iespēju robežās atbalsta.

"Un, visticamāk, viņi dod tiešus rīkojumus veikt šādas darbības," piebilda prokurors.

Ukraiņu karagūstekņu slepkavības

Krievijas militārpersonas nošāva 6 sagūstītus Ukrainas karavīrus, atstājot "Zenit" pozīciju Avdijivkā. Cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Ļubinecs vērsās Starptautiskajā Sarkanā Krusta komitejā un ANO ar prasību veikt izmeklēšanu par militārpersonu nošaušanas apstākļiem, ko Krievijas iebrucēji paveica, Ukrainas bruņotajiem spēkiem pametot Avdijivku.

Krievu okupanti nošāva ukraiņu karagūstekņus arī starp Doneckas apgabala Ivanovskas un Hromovas ciemiem. Par šo faktu uzsākta izmeklēšana.