foto: Foto: AFP/Scanpix
Navaļnija līdzgaitnieki atklāj jaunas detaļas par Krievijas opozicionāra nāvi
Bojā gājušais Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2024. gada 26. februāris, 19:57

Navaļnija līdzgaitnieki atklāj jaunas detaļas par Krievijas opozicionāra nāvi

Jauns.lv

Bojā gājušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitniece Marija Pevčiha vēsta, ka politiķis tika nonāvēts tīši, ieslodzīto apmaiņas priekšvakarā. Viņu bija paredzēts apmainīt pret Vācijā ieslodzīto Krievijas aģentu Vadimu Krasikovu.

"Navaļnijam tuvākajās dienās bija jātiek atbrīvotam - ​​mēs bijām panākuši vienošanos ar Kremli par viņa maiņu ar Krievijas aģentu," vēsta Pevčiha.

Pevčiha, kas darbojas kā Navaļnija dibinātā Starptautiskā Korupcijas apkarošanas fonda direktoru padomes vadītāja, norāda, ka starpnieka pienākumus sarunās veicis Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs.

“Mēnešiem ilgi mēs strādājām pie tā, lai Navaļniju dabūtu uz brīvām kājām un aizvadītā gada pavasarī mums izdevās panākt vienošanos,” vēsta Pevčiha.

Viņa un citi Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki norāda, ka politiķa nāve nav bijusi nejauša, un tā notikusi vien dienu pirms opozicionāru bija solīts no ieslodzījuma atbrīvot. Tāpat komanda uzsver, ka cilvēks, pret kuru bija paredzēts apmainīt Navaļniju ir Krievijas Federālā drošības dienesta aģents Vadims Krasikovs. Viņš kopš 2019. gada atrodas apcietinājumā Vācija par bijušā čečenu komandiera slepkavību.

Slavenais Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs gāja bojā 16. februārī Krievijas kolonijā. Krievijas Federālā Sodu izpildes dienesta vietējā pārvalde ziņoja, ka 47 gadus vecais Navaļnijs miris Jamalas-Ņencu autonomā apgabala kolonijā Nr. 3.

“Notiesātais A. Navaļnijs pēc pastaigas sajutās slikti, praktiski uzreiz zaudēja samaņu,” teikts pārvaldes ziņojumā.