foto: REUTERS/SCANPIX
Miris finansists un miljardieris Džeikobs Rotšilds
Džeikobs Rotšilds.
Pasaulē
2024. gada 26. februāris, 16:15

Miris finansists un miljardieris Džeikobs Rotšilds

Jauns.lv

87 gadu vecumā miris britu finansists Džeikobs Rotšilds, viens no pazīstamākajiem banku dinastiju pārstāvjiem Eiropā, pirmdien, 26. februārī, paziņoja viņa ģimene.

Ģimene paziņojumā par  Džeikoba Rotšilda nāvi norādīja, ka savā dzīves laikā viņam bijusi "spēcīga klātbūtne daudzu cilvēku dzīvēs". Viņš bija "lieliski izveicīgs finansists, mākslas un kultūras čempions, uzticīgs valsts darbinieks, kaislīgs labdarības pasākumu atbalstītājs Izraēlā un ebreju kultūrā, dedzīgs vides aizstāvis un ļoti mīlēts draugs, tēvs un vectēvs", norādīja Džeikoba Rotšilda ģimene.

Tiek lēsts, ka Džeikobs Rotšilds šajā pasaulē saviem mantiniekiem atstājis mantību 5 miljardu ASV dolāru vērtībā.

1936. gadā Anglijā dzimušais Rotšilds savu karjeru sāka ģimenes bankā “NM Rothschild & Sons” 1963. gadā, pēc tam kļuva par “J Rothschild Assurance Group” līdzdibinātāju, kas kļuva par mūsdienu Londonā bāzētās “St James's Place” bagātības pārvaldnieku.

Viņš bija iesaistīts daudzos biznesa pasākumos, tostarp ieguldījumu tresta “RIT Capital Partners” dibināšanā, kas ir atbalstījis dažādus uzņēmumus, sākot no riska ieguldījumu fondiem līdz zaļo tehnoloģiju uzņēmumiem.

Rotšilds bija pazīstams arī kā ilggadējs mākslas mecenāts, un laikā no 1985. līdz 1991. gadam bija Lielbritānijas Nacionālās galerijas pilnvarnieks.

Bijušais Lielbritānijas kultūras ministrs Eds Vaizejs izrādīja cieņu Rotšildam , raksturojot viņu kā vienu no Lielbritānijas lielākajiem kultūras filantropiem.

Rotšildu banku ģimenes saknes meklējamas 18. gadsimta Frankfurtē, no kurienes dažādi ģimenes locekļi pārcēlās uz pilsētām visā Eiropā, lai izveidotu banku biznesu.