foto: Panter Media/Scanpix
Divi no pieciem Apvienotās Karalistes skolotājiem ik nedēļu bez maksas nostrādā 26 stundas, liecina aptauja
Skolēni ceļ rokas pamatskolas klasē.
Pasaulē
2024. gada 25. februāris, 06:51

Divi no pieciem Apvienotās Karalistes skolotājiem ik nedēļu bez maksas nostrādā 26 stundas, liecina aptauja

The Gaurdian/Jauns.lv

Divi no pieciem Apvienotās Karalistes skolotājiem katru nedēļu strādā 26 stundas bez maksas, atklāj Lielbritānijas arodbiedrību kongresa (TUC) veiktā aptauja.

Aptaujā noskaidrots, ka britu mācībspēkiem salīdzinājumā ar visām citām profesijām ir visvairāk neapmaksāto virsstundu, katram no viņiem savā budžetā zaudējot 15 000 mārciņu gadā.

Pedagogu arodbiedrības apsūdz ministrus "dienas gaismas laupīšanā" pēc tam, kad jaunā Lielbritānijas arodbiedrību kongresa aptauja atklāja - skolotājiem ir visvairāk neapmaksāto virsstundu salīdzinājumā ar citām profesijām.

Piektdien, 23. februārī, publiskotā TUC aptauja, atklāja, ka divi no pieciem mācībspēkiem Apvienotajā Karalistē katru nedēļu strādāja 26 stundas bez maksas un kopā 5,5 miljonus stundu gadā.

"Tas ir "apkaunojošs pierādījums tam", ka valdība paļaujas uz bezmaksas darbaspēku, nevis investē skolās un koledžās. Fakts, ka skolotāji neapmaksātās virsstundās vidēji zaudē 15 000 mārciņu gadā, ir nekas cits kā laupīšana dienas laikā," pauda NASUWT skolotāju arodbiedrības ģenerālsekretārs Patriks Ročs.

Skolotāji redz, ka viņu darba slodze kļūst arvien lielāka, un, samazinoties atbalsta personālam un citiem bērnu pakalpojumiem, skolotāji tagad strādā visu diennakti, norādīja Ročs.

"Mūsu jaunākais pētījums atklāja, ka vairāk nekā puse aptaujāto skolotāju strādāja vairāk nekā 50 stundas nedēļā, bet daži strādā vairāk nekā 70 stundām. Tas ir neilgtspējīgi un nepieņemami. Pasaules līmeņa izglītību nevar veidot no pārslogotu un nepietiekami apmaksātu skolotāju un direktoru pleciem," sprieda  NASUWT skolotāju arodbiedrības ģenerālsekretārs.

TUC aptaujā skolotājus nostrādāto stundu skaita ziņā apsteidza vadošie vadītāji, vadītāji un direktori.

“Lielākā daļa darbinieku neiebilst ik pa laikam ielikt papildu stundas. Bet neapmaksātas virsstundas skolotājiem ir ārpus kontroles. Un nevajadzētu gaidīt, ka neviens strādās bez atalgojuma par visām nostrādātajām stundām," sacīja TUC ģenerālsekretārs Pols Novaks.

Kopumā Apvienotajā Karalistē pagājušajā gadā 3,8 miljoni strādnieku strādāja neapmaksātas virsstundas, saskaņā ar aptauju, katru nedēļu veicot vairāk nekā septiņas neapmaksātas stundas. TUC lēsa, ka tas ir līdzvērtīgs 7200 mārciņām gadā, kad algu neizmaksā.

Neraugoties uz konservatīvā deputāta Džeikoba Rīsa-Moga bažām, valsts sektora darbinieki biežāk strādāja par neapmaksātām virsstundām nekā viņu vienaudži privātajā sektorā. \

Aptaujā konstatēts - katrs sestais valsts sektorā strādājošais 2023. gadā strādāja neapmaksātas virsstundas, sasniedzot 11 miljardus mārciņu, salīdzinot ar katru devīto privātajā sektorā.

TUC kampaņas mērķis ir mudināt darbiniekus izmantot visus viņiem pienākošos pārtraukumus un pabeigt savas maiņas laikā.