Pasaulē
2024. gada 23. februāris, 12:37

VIDEO: "Tas ir ļoti apkaunojoši!" Briti neveiksmīgi izmēģina ballistisko raķeti un gandrīz pazudina britu aizsardzības ministru

Jauns.lv

Britu karaliskā jūras flote neveiksmīgi izmēģinājusi “Trident II” ballistisko raķeti. Kā norāda BBC, tas ir ļoti apkaunojoši gan Apvienotajai Karalistei, gan ASV Trident raķetes ražotājam, jo raķetes izšaušana no Karaliskā flotes zemūdenes ir cietusi neveiksmi jau otro reizi pēc kārtas.

Uzņemtajā video redzams, ka pēc izšaušanas no zemūdenes, raķete novirzījās no kursa, sagriezās un nokrita blakus zemūdenei.

Raķetes palaišanas mācības notika no kodolzemūdenes “HMS Vanguard" uz tās klāja klātesot britu aizsardzības ministram Grantam Šapsam un britu jūras spēku vadītājam. Zīmīgi, ka pēc neveiksmīgā stasrta raķete iekrita jūrā pavisam blakus palaušanas vietai - tātad blakus zemūdenei, kurā atrādās augsta ranga britu politiskās un militārās elites. Neraugoties uz neveiksmi, Šapss sacīja, ka viņam ir "absolūta uzticība" zemūdenēm, raķetēm un kodolgalviņām.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Raķetes palaišanas mācības notika no kodolzemūdenes “HMS Vanguard".

Britu “Trident” raķešu izmēģinājumi ir reti un ne tikai izmaksu dēļ. Katras raķetes vērtība ir aptuveni 17 miljoni britu mārciņu, un arī pēdējais izmēģinājums 2016. gadā beidzās ar neveiksmi, kad raķete novirzījās no kursa. Izmēģinājuma raķetes nav bruņotas ar kodolgalviņām.

Rakstiskā paziņojumā parlamentam Šapss apstiprināja, ka šā gada 30. janvāra izmēģinājuma laikā "notika anomālija", taču norādīja, ka “Trident II” ir "drošākā ieroču sistēma pasaulē".

Šapss arīnorādīja: "Izmēģinājums vēlreiz apstiprināja Apvienotās Karalistes kodolieroču atturēšanas efektivitāti, kurai valdība pilnībā uzticas. Zemūdene un apkalpe tika veiksmīgi sertificēta un atkal pievienosies darbības ciklam, kā plānots. Šajā gadījumā notika anomālija, taču tā bija specifiska notikumam, un tas neietekmē plašāku Trident raķešu sistēmu un krājumu uzticamību.”

Bija paredzēts, ka raķetei bija jānolido vairāki tūkstoši kilometru, pirms tā nokristu Atlantijas okeānā starp Brazīliju un Rietumāfriku. Tā vietā tas nokrita okeānā netālu no vietas, kur tā tika palaista.

Neveiksmīgā 2016. gada testa laikā Sunday Times ziņoja, ka tas tika palaists no HMS Vengeance pie Floridas krastiem.

Laikraksts norāda, ka raķeti Trident II D5 bija paredzēts izšaut 3700 jūdžu (5954 km) attālumā uz jūras mērķi pie Āfrikas rietumu krasta, taču tā novirzījās uz ASV.

Laikraksts ziņoja, ka notikuma iemesls joprojām ir ļoti slepens, taču citēts kāds augsta ranga avots jūras spēkos, kurš sacījis, ka raķetei lidojuma laikā radās darbības traucējumi pēc palaišanas no ūdens.

Doktors Metjū Harijs, Karaliskā Apvienoto Pakalpojumu institūta (Rusi) kodolieroču izplatīšanas un kodolpolitikas direktors, sacīja, ka nav iespējams pateikt, cik nozīmīga bija izmēģinājuma neveiksme.

Viņš sacīja BBC News: "Varētu būt dažādi skaidrojumi tam, ka kaut kas noiet greizi tajā, ko “HMS Vanguard” darīja šīs raķetes izmēģinājuma palaišanas laikā, un nav pietiekami daudz informācijas par to, kas tieši tas bija. Apvienotās Karalistes izmantotās raķetes ir iegūtas no kopējā raķešu krājuma, ko izmanto gan ASV, gan Apvienotā Karaliste, un ASV ir veikušas vairākus izmēģinājumus bez šādām problēmām. Protams, tas ir apkaunojoši, ja par palaišanu tiek paziņots iepriekš un uz klāja ir aizsardzības sekretārs. Tas neizskatās labi."

Pēc informācijas publiskošanas par neveiksmīgo raķetes izmēģinājumu, ilgi nebija jāgaida Krievijas propagandas mediju izmejošo reakciju.

"Neviens nav cietis, ja neskaita Karaliskās flotes reputāciju," teikts “Rossija 1” galvenajā ziņu izlaidumā.

Populārā televīzijas kanāla sarunu šova “60 minūtes” vadītāja Olga Skabejeva šodien sacīja, ka "agrākās Lielbritānijas Karaliskās flotes mēģinājums demonstrēt savu spēku beidzās ar neveiksmi".

Savukārt Krievijas tabloīds “Komsomoļskaja Pravda” norādīja, ka "kārtējo reizi ir pierādījums, ka Lielbritānija beidzot ir zaudējusi savu "viļņu valdnieka" statusu”.