foto: ARS Technica
Jau šodien atmosfērā ietrieksies autobusa lieluma satelīts
Satelīts tika palaists kosmosā 1995. gadā.
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 21:48

Jau šodien atmosfērā ietrieksies autobusa lieluma satelīts

Jauns.lv

21. februārī ap plkst. 10.00 zemes atmosfērā ietrieksies 2.2 tonnu smags satelīts, kas gandrīz 16 gadus atradies kosmosā, vēsta Eiropas Kosmosa aģentūra.

Satelīts “Heritage ERS-2” tika palaists kosmosā tālajā 1995. gadā, un Kosmosa aģentūra to izmantoja, lai apsekotu Zemes polārā ledus kušanu, zemes masas pārvietošanos, jūras līmeņa celšanos, okeānu sasilšanu un atmosfēras ķīmiskās izmaiņas.

2024. gada februārī satelīts “atvaļināts” un aģentūra pamazām samazinājusi tā vidējo augstumu no 785 līdz aptuveni 573 kilometriem. Tas ticis darīts, lai ievērojami samazinātu sadursmes risku ar citiem satelītiem vai kosmosa atkritumiem. Šie manevri arī izmainīja satelīta orbītu, lai tas spētu atgriezties Zemes atmosfērā.

Satelīts ir uzskatāms par salīdzinoši lielu – garumā tas pielīdzināms sabiedriskajam autobusam, bet svarā saszniedz 2.2 tonnas.

Tā kā “ERS-2” ir beigusies degviela, Kosmosa aģentūra tā virzību pašlaik nespēj kontrolēt.

Paredzams, ka satelīts sāks sadalīties atmosfērā aptuveni 80 kilometru attālumā no Zemes. Saskaņā ar kosmosa aģentūras datiem, daži gruveši var ietriekties arī zemes virsmā. Tomēr ņemot vērā, ka 70 procentus zemes klāj ūdens, tie, visticamāk, nonāks okeānā.

Varbūtība, ka šajā procesā cietīs kāds cilvēks ir ļoti neliela. Paredzams, ka pēc sadalīšanās procesa uz zemes varētu nonākt vien 52 kilogrami satelīta satura.