foto: Jamie Cooper/Shutterstock/ Vida Press
Ieceres pretinieki zaudē tiesā - slaveno Stounhendžu skars zināmas pārmaiņas
Pasaulē
2024. gada 21. februāris, 05:14

Ieceres pretinieki zaudē tiesā - slaveno Stounhendžu skars zināmas pārmaiņas

Jauns.lv

Organizācija "Save Stonehenge World Heritage Site" (SSWHS), kas apstrīdēja britu valdības plānus būvēt automašīnu tuneli Stounhendžas tuvumā, zaudēja Londonas Augstajā tiesā, vēsta BBC.

Plāni ierīkot tuneli vienā no noslogotākajiem šosejas posmiem, kas atrodas blakus monumentam, izraisījuši daudz iebildumu no arheologu un vides aizstāvju puses.

Augstākā tiesa projektu atcēla 2021. gadā problēmu dēļ, ko tuneļa būvniecība varēja radīt ekoloģijai, taču pagājušā gada jūlijā Transporta ministrija to atkal akceptēja.

Kompānija "National Highways" apgalvo, ka tunelis atgriezīs Stounhendžas ainavai sākotnējo veidolu, jo pašlaik Pasaules mantojuma objekta tuvumā esošā automaģistrāle pazudīs no acīm, "aizejot" pazemē, bet, palielinoties joslu platumam, autobraucēju laiks ceļā samazināsies.

Taču vides aizstāvji un arheologi apgalvo, ka būve iznīcinās aptuveni septiņus hektārus Pasaules mantojuma objekta un būs "pirmais solis", lai to izslēgtu no UNESCO saraksta.

Decembrī kampaņas dalībnieki iesniedza otro prasību Londonas Augstākajā tiesā, lai apstrīdētu lēmumu par divu kilometru tuneļa būvniecības plānu atkārtotu apstiprināšanu.

Tomēr tiesnesis prasību noraidīja, lielāko daļu tuneļa pretinieku argumentu atzīstot par "nepamatotiem".

Advokāts Džeimss Strahans, kurš pārstāv Transporta ministrijas intereses, paziņojis, ka valdība secinājusi, ka projekts "atbilst Lielbritānijas saistībām" konvencijā par Pasaules mantojumu.
Valdība, pēc viņa teiktā, centīsies "minimizēt zaudējumus", liekot uzsvaru uz projekta priekšrocībām.

Labdarības organizācijas "Historic England" izpilddirektors Dankans Vilsons tiesas lēmumu atbalstīja.

"Mēs esam stingri pārliecināti, ka lielākā daļa skaļās autotrases A303 pārvietošana tunelī aiz Stounhendžas ir pareizs risinājums Pasaules mantojuma objektam. (..) Iespēja atjaunot šo starptautiskas nozīmes ainavu, kurai ir milzīga nozīme cilvēkiem jau vairāk nekā 5000 gadu, iekrīt reizi paaudzē," piebilda Vilsons.

Milzu akmens būve netālu no Solsberijas pilsētas Anglijas grāfistē Viltšīrā celta aptuveni pirms pieciem tūkstošiem gadu - apmēram tajā pašā laikā, kad Ēģiptes piramīdas.

Kas un kāpēc uzbūvēja šo megalītisko kompleksu, joprojām nav precīzi skaidrs.