foto: Publicitātes foto
Dānijas lielākās slimnīcas jaunbūvē atklātās sēnītes dēļ ārda sienas. Tādas pašas problēmas kā mūsu “Stradiņos”
Odenses slimnīcas jaunbūvi Dānijā vājā tādas pašas problēmas, kā PSKUS būvniekus.
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 05:41

Dānijas lielākās slimnīcas jaunbūvē atklātās sēnītes dēļ ārda sienas. Tādas pašas problēmas kā mūsu “Stradiņos”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Arī Dānijas lielākās slimnīcas jaunbūvējamā korpusā Odensē, tāpat kā mūsu Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS), atklāta pelējuma sēnīte, un nu būvnieki spiesti nomainīt tās sienas – sapelējušajās sienas nomaina pret jaunām. Tāpat kā PSKUS jaunā A2 korpusu arī Odenses klīnikas celtniecība iekavējusies gadu gadiem un ievērojami sadārdzinājusies.

PSKUS galvenā ārste Eva Strīķe Jauns.lv teica, ka izveidojusies situācija ap mūsu “Stradiņiem” nav nekas unikāls Eiropā – tādas pašas problēmas vajā arī citu valstu klīniku būvi un kā piemēru minēja Odenses universitātes slimnīcu, kuru pati nesen apmeklējusi. Jauns.lv skaidro, kādas tad problēmas jārisina “dāņu Stradiņos”. Atšķirībā no Latvijas, dāņi nemeklē jaunus būvniekus un piecieš celtniekus, kuri darbus jau aizkavējuši par sešiem gadiem.

Dāņus vajā tās pašas problēmas, kas latviešus

foto: Publicitātes foto
Lielākās Dānijas slimnīcas Odensē projekts.

2007. gadā Dānijas parlaments piešķīra naudu 16 jaunu “superslimnīcu” būvei, un tikai trīs no tām tika nodotas paredzētajā termiņā, vēsta dāņu plašsaziņas līdzekļi. Gluži tādas pašas problēmas kā PSKUS piedzīvojusi arī slimnīca trešajā lielākajā Dānijas pilsētā Odensē, kur pašlaik norit valstī lielākās klīnikas celtniecība.

Praktiski pēc iepriekš “pagarinātā plāna” tai vajadzēja būt uzbūvētai jau pirms diviem gadiem, bet celtnieki visu laiku nodošanas termiņu lūguši pagarināt un nu lēš, ka pilnībā klīniku izdosies nobeigt tikai nākamā gada beigās. Tāpat sadārdzinājusies arī tās būvniecība – par pusmiljardu dāņu kronu (ap 6,7 miljoniem eiro).

Pagājušā gada februārī dāņu žurnālisti atklāja, ka jaunbūvējamajā korpusā, tāpat kā PSKUS pagrabstāvā, atklāta pelējuma sēnīte. Tāpat tāpat kā PSKUS būvnieki SIA “Velve”, arī Dānijas slimnīcas celtnieki tā īpaši par atklāto pelējumu nav vēlējušies paziņot, to slēpuši no plašākas sabiedrības, jo paši pelējumu jaunuzceltās telpās jau atklājuši jau pirms diviem gadiem – 2022. gada sākumā.

Ja SIA “Velve” nesen publiski pauda, ka pelējuma sēnīte jaunceļamajos objektos nav nekas kliedzošs, tā esot daudzos būvējamos objektos, tad dāņi gan to uzskatīja par nepieņemamu. Tagad jaunajā korpusā noņem visus jau uzliktos porainos materiālus, lai tos nomainītu vai attīrītu no sēnītes.

Odenses universitātes slimnīca:

Pie tam jāuzsver, ka Odensē sēnīte atklāta ne tik “stratēģiski” nozīmīgā korpusā kā “Stradiņos”, kur paredzēts izbūvēt arī operāciju zāles, bet “tikai” 400 palātās un 200 tualetēs.

Arī Dānijas slimnīcas būvnieki aizbildinās ar to pašu, ko mūsējie: klīnikas būvi par sākumā nolīgto cenu laikus nebijis iespējams pabeigt, jo to liedza gan Covid-19 pandēmija un karš Ukrainā, gan materiālu sadārdzinājums un darbaspēka trūkums.

Liek pagaidīt līdz 2025. gadam

foto: ekrānuzņēmums no tv2fyn.dk
Pirms pāris gadiem dāņu prese gari un plaši rakstīja par atklāto pelējumu valsts lielākās slimnīcas jaunbūvē.

Vietējais Dienviddānijas dienas laikraksts “Fyens Stiftstidende” raksta, ka pirms gada uzsākts “apjomīgs darbs, lai atbrīvotos no pelējuma mikrosēnītēm”. Iemesls, kāpēc jaunuzceltajās telpās ir spējis augt pelējums, bija tas, ka caur jumtu ēkā iekļuva lietusūdens:

“Superslimnīcu būvē itāļu ģenerāluzņēmējs “JV CMB/Itinera”. Kā pastāstīja Itālijas ģenerāluzņēmuma vadītājs Arolodo Tegons viņi problēmas atklājuši pirms gada, kad arī sākuši labot kļūdas. Jumtu piegādāja apakšuzņēmējs, un tas izrādījies nekvalitatīvs. Jaunās superslimnīcas celtniecība ir aizkavējusies vairākas reizes. Tagad lēš, ka to ekspluatācijā varēs nodot 2025. gada beigās.” Tiek izteikti minējumi, ka būvniecības kavēšanās varētu būt saistīti tieši ar to, ka ēkā tika atklāta pelējuma sēnīte.

Tagad atliek cerēt, ka arī līdzīgām problēmām nenāksies saskarties arī mūsu kaimiņiem, jo Igaunijas galvaspilsētas vadība 2021. gadā parakstīja līgumu par jaunās Tallinas slimnīcas projektēšanu ar tiem pašu itāliešu uzņēmumu, kas izstrādāja Odenses slimnīcas projektu, – “ATIproject”.