foto: Shutterstock
Ekvadoras banānus krievu vietā ēdīs ķīnieši
Krievijas “Rosseļhoznadzor” no 5. februāra aizliedza piecu Ekvadoras kompāniju banānu eksportu.
Pasaulē
2024. gada 13. februāris, 12:14

Ekvadoras banānus krievu vietā ēdīs ķīnieši

Jauns.lv

Pēc Krievijas noteiktā aizlieguma par Ekvadoras banānu jauno tirgu kļūs Ķīna.

Ekvadora tagad plāno banānu eksportu uz Ķīnu nākamajos piecos gados palielināt pusotru reizi, paziņojusi šīs Dienvidamerikas valsts Banānu eksportētāju asociācija (AEBE). Tas kļuvis iespējams, pateicoties līgumam par brīvo tirdzniecību.

Krievijas “Rosseļhoznadzor” no 5. februāra aizliedza piecu Ekvadoras kompāniju banānu eksportu, jo tajos esot atrasta augļiem bīstamā muša "Megaselia scalaris". Krievijas banānu tirgū Ekvadora aizņēma piekto daļu. Tagad “Rosseļhoznadzor” devis atļauju Indijas banāniem.

Zīmīgi, ka banānu imports slēgts drīz pēc tam, kad 31. janvārī Ekvadoras prezidents Daniels Noboa paziņoja, ka nodos ASV veco Krievijas kara tehniku apmaiņā pret jaunu 200 miljonu dolāru vērtībā. Amerikāņi savukārt šo tehniku var nodot Ukrainai.

Noboa Maskavas reakciju nosauca par “ne pārāk adekvātu”, norādot, ka ASV formāli saņems nevis kara tehniku, bet metāllūžņus, kurus var nodot saskaņā ar starptautiskiem līgumiem. Ekvadoras rīcībā ir helikopteri Mi-171Е un pārnēsājamie zenītraķešu kompleksi “Igla”