foto: Vida Press
Tramps: ja nemaksā, neaizstāvēšu NATO sabiedrotos. Iedrošināšu Krieviju darīt visu, ko viņi vēlas!
Donalds Tramps.
Pasaulē
2024. gada 11. februāris, 09:39

Tramps: ja nemaksā, neaizstāvēšu NATO sabiedrotos. Iedrošināšu Krieviju darīt visu, ko viņi vēlas!

Jauns.lv

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps nācis klajā ar šokējošu paziņojumu, ka "mudinās" Krieviju uzbrukt jebkuram ASV NATO sabiedrotajam, kurš, viņaprāt, nav izpildījis savas finansiālās saistības, vēsta "The Guardian".

Tramps ar šādu paziņojumu nāca klajā sestdien kampaņas mītiņā Konvejā, Dienvidkarolīnā.

Uzrunājot vēlētājus, Tramps apgalvoja, ka nenoteiktas NATO sanāksmes laikā kādam valsts vadītājam norādījis, ka viņa vadītās ASV neaizstāvēs nevienu “likumpārkāpēju” valsti.

"Viens no lielas valsts prezidentiem piecēlās un jautāja - nu, kungs, ja mēs nemaksāsim un mums uzbruks Krievija, vai jūs mūs pasargāsit?" Tramps sacīja, piebilstot: "Es teicu. Tu nemaksāji, tu esi likumpārkāpējs. Nē, es tevi neaizsargātu. Patiesībā es viņus mudinātu darīt visu, ko viņi vēlas. Jums ir jāmaksā. Jums ir jāmaksā savi rēķini."

Baltais nams šos izteikumus raksturoja kā "šausmīgus".  

Savas 2016. gada kampaņas laikā Tramps satrauca rietumu sabiedrotos, brīdinot, ka ASV viņa vadībā var atteikties no NATO līguma saistībām un vērsties tikai uz to valstu aizsardzību, kuras sasniegs alianses 2% mērķi.

2022. gadā NATO ziņoja, ka septiņas no tagadējās 31 NATO dalībvalsts ir izpildījušas šo pienākumu, salīdzinot ar trim 2014. gadā. Krievijas 2022. gada iebrukums Ukrainā ir veicinājis papildu militāros izdevumus dažām NATO dalībvalstīm.