foto: Pool/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
“Sievietes to lūgušas vairāk nekā 30 gadus!” ES vienojas par tiesību aktu, kas aizsargās no vardarbības cietušas sievietes
Līdz šim ES vēl nebija konkrēta tiesību akta, kas būtu vērsts uz vardarbības pret sievietēm mazināšanu.
Pasaulē
2024. gada 9. februāris, 22:49

“Sievietes to lūgušas vairāk nekā 30 gadus!” ES vienojas par tiesību aktu, kas aizsargās no vardarbības cietušas sievietes

Jauns.lv

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un likumdevēji vienojušies par vēsturiskiem bloka tiesību aktiem, kas palīdzēs apkarot vardarbību pret sievietēm, vēsta Eiropas Parlaments. Likuma mērķis ir aizsargāt sievietes visā Eiropas Savienībā no vardarbības tiešsaistē, dzimumorgānu kropļošanas vai piespiedu laulībām.

Eiropas Komisijas vērtību un pārredzamības komisāre Vera Jourova norādījusi, ka pirmo reizi vēsturē Eiropā krimināli būs sodāmas arī dažādas kibernoziedzības formas kā, piemēram, intīmu fotoattēlu publicēšana bez cietušā piekrišanas.

Tāpat bloka valstīs turpmāk krimināli sodāmi būs tādi kibernoziegumi kā vajāšana, uzmākšanās, un kūdīšana uz naidu.

"Tas ir skaidrs vēstījums dalībvalstīm, ka mēs nopietni uztveram vardarbīgus noziegumus pret sievietēm," Strasbūrā vēstīja ES likumdevēja Frensisa Ficdžeralda.

"Šī ir direktīva, ko sievietes un meitenes visā Eiropas Savienībā ir lūgušas vairāk nekā 30 gadus," apstiprināja likumdevējs Evins Incirs .

Eiropas Komisija ar priekšlikumu par tiesību akta nepieciešamību sprieda jau 2022. gadā, kad apjomīga pētījuma rezultāti liecināja, ka no vardarbības cietusi katra trešā sieviete ES.

Līdz šim blokā vēl nebija konkrēta tiesību akta, kas būtu vērsts uz vardarbības pret sievietēm mazināšanu. Ar jaunajiem tiesību aktiem iecerēts sasniegt tos mērķus, kas nav ietverti Stambulas konvencijā un kas ir Eiropas Savienības kompetencē, piemēram, paredzēt minimālos standartus ES dalībvalstīm kriminālatbildības noteikšanā par kibervardarbības nodarījumiem.