foto: AFP/Scanpix
Somijas uzņēmumi atsakās izvest atkritumus no Krievijas vēstniecības Helsinkos
Krievu diplomātiem Helsinkos neklājas pavisam saldi.
Pasaulē
2024. gada 8. februāris, 23:09

Somijas uzņēmumi atsakās izvest atkritumus no Krievijas vēstniecības Helsinkos

Jauns.lv

Somu attieksme pret Krieviju ietekmējusi Krievijas vēstniecības darbu Helsinkos - virkne vietējo uzņēmumu, kas ilgus gadus sniedza diplomātiskajai pārstāvniecībai biznesa pakalpojumus, atteikušies no turpmākās sadarbības. Par to raksta “RIA Novosti”, atsaucoties uz Krievijas vēstnieku Somijā Pāvelu Kuzņecovu.

Pēc viņa teiktā, uzņēmumi atsakās izvest atkritumus no vēstniecības, veikt apkopi dienesta automašīnām un liftiem, veikt dārza darbus, utt. "Tas ir kliedzošs gadījums, kad viena no klīnikām Helsinkos atteicās sniegt medicīnisko palīdzību (ko tā bija darījusi daudzus gadus) vēstniecības darbiniekiem," sacīja Pāvels Kuzņecovs.

Pēc viņa teiktā, vēstniecības darbinieki saņem aploksnes ar “balto pulveri” un dzird draudus, taču vēstniecības darbinieki nepadodas provokācijām.

Runājot par “darbu ar Somijas Ārlietu ministriju, vēstniecība uztur konstruktīvus kontaktus ar departamentu”, uzsvēra Kuzņecovs. Viņš arī atzīmēja policijas darbību, kas atbilstošā līmenī nodrošina diplomātiskās pārstāvniecības drošību.

2023. gada jūnijā Somija izraidīja deviņus Krievijas vēstniecības darbiniekus. Somijas valdība uzskatīja, ka deviņu krievu rīcība ir pretrunā ar Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām. Mēnesi iepriekš Somijas Ārlietu ministrija bija sašutusi par tās diplomātisko pārstāvniecību kontu iesaldēšanu. Ierobežojumi skāra banku kontus vēstniecībai Maskavā un ģenerālkonsulātam Sanktpēterburgā. Maskava gan skaidroja, ka kontu iesaldēšana bijusi atbilde uz Somijas rīcību, kas ļāvusi Krievijas vēstniecībai izmantot tikai vienu kontu “Nordea” bankā.