Pasaulē
2024. gada 8. februāris, 18:48

Ukrainas tiesībsargs vērsies ANO un Sarkanajā Krustā saistībā ar Ukrainas ieslodzīto tiesas procesu

Jauns.lv

Krievu okupanti sarīkoja kārtējo nelikumīgo ukraiņu aizstāvju prāvu tā dēvētajā "Doneckas tautas republikā". Ukrainas ombuds Dmitrijs Ļubinecs vērsās ANO un Starptautiskajā Sarkanā Krusta komitejā.

Zināms, ka tā dēvētajā "Doneckas tautas republikas Augstākajā tiesā" vakar, 7.februārī, notika tiesas prāva pret 33 ukraiņu aizstāvjiem, kuri atradās Krievijas gūstā. Viņi tika apsūdzēti tā dēvētās "republikas" dzīvojamo ēku apšaudē un tika notiesāti uz 27 līdz 29 gadiem cietumā.

Tiesībsargs uzsver, ka šie sodi pasaulē nav atzīti un tiek uzskatīti par nelikumīgiem. Turklāt šāda "tiesa" ir tiesību uz taisnīgu tiesu pārkāpums un vēl viens Krievijas kara noziegums.

foto: Ekrānuzņēmums
Okupantu gūstā esošie Ukrainas aizstāvji tā dēvētajā "Doneckas tautas republikas Augstākajā tiesā".
"Kvaziveidojuma "Doneckas tautas republikas" tā sauktās "tiesas" pieņemtie spriedumi ir rupjš Trešās Ženēvas konvencijas pārkāpums par ieslodzīto tiesībām uz taisnīgu tiesu un spīdzināšanas novēršanu, tos var uzskatīt par kara noziegumu. Doneckas apgabals ir Ukrainas daļa starptautiski atzītās robežās, tas ir pakļauts Ukrainas tiesu jurisdikcijai," piebilda Ļubinecs.

Viņš norādīja, ka nosūtījis oficiālas vēstules ANO un Starptautiskajai Sarkanā Krusta komitejai, lai dokumentētu starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumus. Ļubinecs aicināja arī pasaules sabiedrībai palielināt spiedienu uz Krieviju.