foto: Shutterstock
Etiopija pirmā pasaulē aizliegs iebraukt iekšdedzes auto
Kopumā Etiopijā ir ap diviem miljoniem auto, daudzi ir visai veci.
Pasaulē
2024. gada 5. februāris, 19:19

Etiopija pirmā pasaulē aizliegs iebraukt iekšdedzes auto

Jauns.lv

Etiopija apsteigs Eiropas Savienības izsludināto Zaļo kursu – Austrumāfrikas valsts plāno aizliegt iebraukšanu automobiļiem, ja tie nav elektriskie.

Par to paziņojusi Etiopijas Transporta un loģistikas ministrija. Finanšu ministrija 2022. gadā atcēla elektroauto PVN un citus nodokļus.

Pērn februārī Eiropas Savienība pieņēma lēmumu aizliegt pārdot jaunus auto ar iekšdedzes dzinēju no 2035. gada. Līdzīgi plāno rīkoties daži ASV štati, Kanāda, Japāpa, Singapūra, Indija, Jaunzēlande, bet Etiopija  grib rīkoties jau tagad. Transporta un loģistikas ministrs Alemu Sime norāda, ka Etiopija pērn iztērējusi sešus miljardus dolāru par fosilo degvielu, no kā vairāk nekā puse izmantota automobiļiem.

Valdības jaunā prioritāte ir ierīkot elektromobiļu uzlādes stacijas, jo valsts nevar atļauties turpināt benzīna un dīzeļdegvielas importu, kuras iegādei Etiopijai trūkst ārvalstu valūtas.

Etiopija pēdējos 20 gadus ir ieguldījusi milzīgus līdzekļus enerģētikas infrastruktūrā, un 97% no tās enerģijas nāk no atjaunojamiem resursiem. Tā gatavojas atklāt savu 6500 megavatu hidrospēkstaciju, kas būs lielākā Āfrikā.

Uzņēmums “Green Technologies Ethiopia” pērn paziņoja par plānu uzbūvēt rūpnīcu, kur saražos 1000 elektroauto gadā. Valstī ir ap 3500 elektroauto un mēnesī importē vidēji piecus. Kopumā Etiopijā ir divi miljoni auto, daudzi ir visai veci.

Kritiķi norāda, ka Etiopijā vēl nav pieejama valsti visaptveroša elektroauto uzlādes infrastruktūra – pērn valstī bija tikai 40 uzlādes staciju. Citi iebilst, ka ir arī rajoni, kur ir elektrība, bet problemātiski nopirkt benzīnu.