foto: Shutterstock
Krievija atriebjas Ekvadorai ar “banānu karu”
Ekvadora ir pasaulē lielākā banānu eksportētāja, tās daļa ir 29 procenti.
Pasaulē
2024. gada 3. februāris, 19:16

Krievija atriebjas Ekvadorai ar “banānu karu”

Jauns.lv

Krievijai ir ierasta prakse atriebties citām valstīm, to produkcijā pēkšņi atklājot ko kaitīgu. Šoreiz Ekvadoras banānos atrasti bīstami kaitēkļi.

“Rosseļhoznadzor” vērsies Ekvadoras Lauksaimniecības ministrijā ar prasību no 5. februāra apturēt piecu šīs Dienvidamerikas valsts kompāniju banānu sertifikāciju, jo tajos esot atrasta augļiem bīstamā muša Megaselia scalaris.

Nežēlastībā krituši uzņēmumi “Agzulasa”, “Don Carlos Fruit”, “Agroaereo Fruit Export”, “Asociacion de Produccion Agropecuaria de el oro Asoproagroro” un “Comercializadora de Banano”. 

Zīmīgi, ka banānu imports slēgts drīz pēc tam, kad 31. janvārī Ekvadoras prezidents Daniels Noboa paziņoja, ka nodos ASV veco Krievijas kara tehniku apmaiņā pret jaunu 200 miljonu dolāru vērtībā. Amerikāņi savukārt šo tehniku var nodot Ukrainai.

Krievija, protams, protestēja, bet Noboa Maskavas reakciju nosauca par “ne pārāk adekvātu”, norādot, ka Ekvadorā pašlaik norisinās plaši, bandu izraisīti nemieri. Prezidents skaidro, ka ASV formāli saņems nevis kara tehniku, bet metāllūžņus, kurus var nodot saskaņā ar starptautiskiem līgumiem. Ekvadoras rīcībā ir helikopteri Mi-171Е un pārnēsājamie zenītraķešu kompleksi “Igla”.