foto: dpa/picture-alliance
Vācijas telekanālam ZDF jātaisnojas par okupantus slavinošu sižetu no okupētās Mariupoles
ZDF ir Vācijas otrā televīzija.
Pasaulē
2024. gada 3. februāris, 18:54

Vācijas telekanālam ZDF jātaisnojas par okupantus slavinošu sižetu no okupētās Mariupoles

Jauns.lv/LETA

Ukrainas varas iestādes ir kritizējušas Vācijas telekanālu ZDF par reportāžu no Krievijas okupētās Mariupoles, apsūdzot žurnālistus "realitātes sagrozīšanā" un par darbu "Krievijas propagandas garā".

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Olehs Nikolenko aicināja ZDF sniegt oficiālu paskaidrojumu par šo reportāžu, kuru veidojis telekanāla Maskavas biroja vadītājs Armins Kerpers.

"Realitātes sagrozīšana nav žurnālistika. Turklāt ZDF Maskavas biroja šefa vizīte okupētajā Mariupolē bez Ukrainas piekrišanas pārkāpj Ukrainas likumdošanu. Mēs aicinām ZDF sniegt oficiālu paskaidrojumu. Ukrainas likumu pārkāpšana var ietekmēt medija turpmāko darbu Ukrainā," Nikolenko piektdien rakstīja sociālā tīkla platformā "X".

Telekanāls piedāvāja šo reportāžu kā "retu skatu uz Krievijas okupāciju". Kerpers stāstīja par "lielu daudzumu postījumu", ko viņš redzējis pat pilsētas centrā, bet arī atzīmēja sagrauto pilsētas rajonu aktīvu atjaunošanu. "Tiek atjaunotas ielas, skolas, dzīvojamie nami un veseli kvartāli. Tas notiek ļoti ātri."

"Mariupole nav spoku pilsēta. Šī pilsēta funkcionē. Ir elektrība, apkure. Ir karstais ūdens un internets, viss ir. Cilvēki šeit dzīvo savu dzīvi," sacīja Kerpers. Viņš piebilda, ka pilsētā droši vien vairs nav palikuši tie, kas negrib dzīvot starp krieviem.

Ukrainas mediji un ierēdņi pauda uzskatu, ka Kerpers savā reportāžā rada iespaidu, ka pilsētas iedzīvotāju vairākums ir prokrieviski noskaņoti, kā arī stāsta par pilsētas atjaunošanu, neuzsverot, ka to sagrāva okupanti.

Pēc šī skandāla sākuma ZDF publicēja paziņojumu, kurā atzina, ka žurnālists bija izraudzījies maldinošu formulējumu "pilsēta funkcionē". "Tomēr tikai šī viena citāta izcelšana nerada pilnīgu iespaidu. Armins Kerpers visdrīzāk apraksta to, kā Krievija mēģina radīt normalitātes un atjaunošanas iespaidu, izmantojot ievērojamus finanšu resursus," norādīja telekanāls.

Saskaņā ar ANO datiem Mariupole pēc Krievijas armijas iebrukuma bija sagrauta par 90%. Ukrainas varas iestādes lēsa, ka kaujās par Mariupoli par upuriem kļuva vismaz 25 000 cilvēku.