foto: Evija Trifanova/LETA
Publicēta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ienākumu deklarācija
Kopš Krievijas iebrukuma ukrainā Zelenska ģimenes ienākumi ir krietni sarukuši.
Pasaulē
2024. gada 30. janvāris, 10:43

Publicēta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ienākumu deklarācija

Jauns.lv

Lai veicinātu finanšu pārredzamību un izskaustu korupciju, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 28. janvārī publiskojis savu ienākumu deklarāciju par aizvadītajiem diviem gadiem.

Ierakstā prezidenta mājaslapā Zelenskis atzīmējis, ka viņa ienākumi 2022.gadā, kad Krievija februāra beigās iebruka Ukrainā, ir krietni samazinājušies.

Ja 2021. gadā, gadu pirms Krievijas iebrukuma, Zelenska un viņa ģimenes turība bija mērojama 10.8 miljonu Ukrainas grivnu jeb 260 tūkstošu eiro apmērā, tad 2022. gadā tie piedzīvojuši kritumu līdz 3.7 miljoniem grivnām, jeb aptuveni 90 tūkstošiem eiro. Ienākumu kritums skaidrojams ar to, ka karadarbības rezultātā Zelenska ģimene vairs negūst peļņu no sev piederošā nekustamā īpašuma.

Zelenskis aicinājis visas Ukrainas amatpersonas publiskot savus ienākumus, tādējādi palielinot finanšu pārskatāmību valsts centienos pievienoties Eiropas Savienībai.

Rietumu sabiedrotie, kas Ukrainai piegādā ieročus un finansiālu palīdzību, kā arī starptautiskas organizācijas, piemēram, Starptautiskais Valūtas fonds, jau iepriekš lūgušas Ukrainai sniegt liecības par valdības centieniem izskaust korupciju valstī.