Angola "parāda durvis" Krievijai savu dimantu ieguvē
foto: Vida Press
Āfrikas dienvidos atrodas milzīgas dimantu raktuves
Pasaulē

Angola "parāda durvis" Krievijai savu dimantu ieguvē

Māris Puķītis

Jauns.lv

Angolas valdība pieprasījusi Krievijas kompānijai “Alros” izstāties no dimantu ieguves projekta Katokas raktuvēs, jo Āfrikas valsts nevēlas problēmas ar Rietumu sankcijām.

Angola "parāda durvis" Krievijai savu dimantu iegu...

Ieguvi veic uzņēmums “Sociedade Mineira de Catoca”, kur 41% pieder Angolas valsts uzņēmumam “Endiama”, tikpat “Alros”, vēl 18% starptautiskajam holdingam “LL International Holding B.V”.

Angolas valdība jau dažus mēnešus cenšas atbrīvoties no Krievijas kapitāla minētajā kopuzņēmumā, jo iegūtie dimanti kļuvuši pārdošanai “toksiski”. “Endiama” prezidents Ganga Džuniors paziņojis, ka “Alros” iesaiste grauj uzņēmuma autoritāti starptautiskajā tirgū, daudzas bankas atteikušas sadarbību. 

“Alros” izteikusi gatavību aiziet, taču pieprasa naudas kompensāciju par ieguldīto. Luanda noraida šādu iespēju, norādot, ka dimanta iegulas ir “Angolas mantojums”, valsts nevienam neko nav parādā, un “Alros” jāaiziet “nekavējoties un bez jebkādām prasībām”.

Janvāra vidū Angolas delegācija tikās ar Krievijas pārstāvjiem Dubaijā, kārtējo reizi mēģinot vienoties. Kā viens no variantiem minēta “Alros” aiziešana ar garantiju atgriezties nākotnē, kad sankciju nebūs. Maskava pret to izturas skeptiski, ņemot vērā Angolas un ASV tuvināšanos.
Katokā ir pasaulē ceturtās lielākās dimantu iegulas, 2019. gadā novērtētas par 120 miljonu karātu apjomā. Katru gadu šeit iegūst ap 6,8 miljoniem karātu. “Alros” Angolā ir darbojusies kopš 1992. gada.

Eiropas Savienība noteica sankcijas pret “Alros” un uzņēmuma ģenerāldirektoru Pāvelu Mariničevu tikai 3. janvārī. No 1. janvāra stājās spēkā Krievijas dimantu importa aizliegums. ASV iekļāva “Alros” sankciju sarastā jau 2022. gada aprīlī. “Alros” daļa pasaules dimantu ieguvē ir 28%, vairāk nekā 60% akciju pieder valstij.