foto: Pexels.com
ASV strādā pie jaunas stratēģijas, lai palīdzētu Ukrainai, tomēr ir kāda nianse
Baltā nama jaunais plāns krasi atšķiras no tā, kāds tas bija pērn.
Pasaulē
2024. gada 27. janvāris, 12:12

ASV strādā pie jaunas stratēģijas, lai palīdzētu Ukrainai, tomēr ir kāda nianse

Jauns.lv

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija strādā pie ilgtermiņa stratēģijas Kijivas atbalstam, kas samazinās uzsvaru uz teritoriju deokupāciju un koncentrēsies uz palīdzību jaunu Krievijas ofensīvu atvairīšanai, jo īpaši uz Ukrainas bruņoto spēku un ekonomikas stiprināšanu, vēsta "The Washington Post".

Plāns krasi atšķiras no tā, kāds tas bija pērn, kad ASV un sabiedrotie nosūtīja instruktorus un modernas iekārtas, cerot, ka tas palīdzēs ātri atspiest Krievijas karaspēku.

Šobrīd ideja ir, lai Ukraina noturētu savas pozīcijas kaujas laukā, bet kļūtu daudz spēcīgāka līdz 2024. gada beigām.

ASV plāni ir daļa no gandrīz trīs desmitiem valstu daudzpusējiem centieniem, kas atbalsta Ukrainu ar solījumiem par ilgtermiņa drošību un ekonomisko atbalstu - gan nepieciešamības dēļ, ņemot vērā "pagājušā gada pretuzbrukuma neapmierinošos rezultātus un pārliecību, ka līdzīgi centieni šogad, visticamāk, dos tādu pašu rezultātu" un kā nelokāmas apņēmības demonstrācija Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam."

Katra puse sagatavo dokumentu, kurā nosaka tās konkrētās saistības uz laiku līdz desmit gadiem. Kā piemēru "The Washington Post" atgādināja Lielbritānijas un Ukrainas vienošanos, kas paredz iemaksas "jūras drošībā, gaisa telpā, gaisa aizsardzībā, artilērijā un bruņumašīnās", kā arī fiskālo atbalstu un piekļuvi tās finanšu sektoram. Paredzams, ka nākamā vienošanās tiks parakstīta arī ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Šopavasar administrācija cer atklāt savu 10 gadu apņemšanos, pie kuras Valsts departaments pašlaik strādā ar Baltā nama svētību – ar nosacījumu, ka prezidenta Baidena lūgums piešķirt Ukrainai papildu finansējumu 61 miljarda dolāru apmērā tiks apstiprināts Kongresā.