foto: REUTERS/SCANPIX
Karā pret Ukrainu krituši vismaz 3 tūkstoši okupantu virsnieki
Militārā aktivitāte frontes līnijās, kas vēl nesen bija pārklāta ar dubļiem, Ukrainā turpinās grūtos apstākļos.
Pasaulē
2024. gada 26. janvāris, 10:34

Karā pret Ukrainu krituši vismaz 3 tūkstoši okupantu virsnieki

Jauns.lv

Karā pret Ukrainu gājuši bojā vismaz 3 tūkstoši krievu virsnieku. Viņu vidū vismaz 800 bija majora un augstāka dienesta pakāpē, vēsta Krievijas BBC dienests.

Opozīcijas Krievijas mediji apstiprināja 102 pulkvežu, 240 pulkvežleitnantu un 450 majoru nāvi. Turklāt mediji saskaitīja, ka karā pret Ukrainu gājuši bojā vismaz 2278 jaunākie virsnieki no leitnanta līdz kapteinim.

BBC pēdējo zaudēšanu sauc par lielāko triecienu Krievijas karaspēka kaujas spējai. Krievijas bruņoto spēku struktūrā tikai virsnieki ir apmācīti saliedēti sadarboties ar citiem karaspēka veidiem, konkrēti artilērijas vienībām.

"To zaudēšana, pēc ekspertu domām, noved pie nopietna taktiskās saskanības zuduma. Vienkāršāk sakot, vienības sāk rīkoties dažādi, traucējot viena otrai kaujas laukā un nonākot draudzīgā apšaudē," teikts materiālā.

Kopumā Krievijas medijiem izdevies apstiprināt 43 014 karā pret Ukrainu kritušo Krievijas karavīru vārdus. Tiek uzsvērts, ka Krievijas armijas reālie zaudējumi ir daudz lielāki.

Kā atzīmē Krievijas BBC dienests, okupācijas spēki joprojām lielā mērā paļaujas uz mobilizētajiem. No tā dēvētajiem "elites" Krievijas karaspēkiem vislielākos zaudējumus cieš gaisa desantnieki.

Krievu zaudējumi karā

Krievijas vadība slēpj savu karaspēka zaudējumus karā pret Ukrainu. Arī tehnikas, lidmašīnu un citu kaujas līdzekļu zaudējumi netiek atklāti.

Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņo, ka jau likvidēti vairāk nekā 380 tūkstoši okupantu. Pēdējo 24 stundu laikā ukraiņu kaujinieki ir nogalinājuši 990 krievus. Tāpat kopš pilna mēroga kara sākuma jau iznīcināta 331 Krievijas Federācijas lidmašīna un 324 helikopteri.

Tajā pašā laikā britu izlūkdienesti atzīmē, ka Krievijas zaudējumi 2023. gadā ir pieauguši. Maskavai, iespējams, būs nepieciešami līdz 10 gadiem, lai atjaunotu savu profesionālo armiju.