foto: Andrew Palmer / Alamy/ Vida Press
Saūda Arābija atvērs valstī pirmo alkohola veikalu. Tiesa, tajā iepirkties varēs tikai izredzētie
Parastajiem iedzīvotājiem iespēja legāli alkoholu iegādāties nedraud - būs jāturpina sevi izklaidēt ar garšvielām un saldumiem.
Pasaulē
2024. gada 25. janvāris, 20:33

Saūda Arābija atvērs valstī pirmo alkohola veikalu. Tiesa, tajā iepirkties varēs tikai izredzētie

Jauns.lv

Saūda Arābija gatavojas atvērt savu pirmo alkohola veikalu galvaspilsētā Rijādā, kas apkalpos tikai diplomātus, kas nav musulmaņi, vēsta “Reuters”, atsaucoties uz liecina avots, kas ir pazīstams ar valsts plāniem, kas legalizētu ierebožotu alkohola tirdzniecību.

Paredzēts, ka klientiem būs jāreģistrējas, izmantojot mobilo lietotni, jāsaņem pielaides kods no Ārlietu ministrijas un, veicot pirkumus, jāievēro ikmēneša kvotas, teikts dokumentā, ar kuru iepazinās aģentūra “Reuters”.

Šis solis ir pagrieziena punkts Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana centienos atvērt ultrakonservatīvo musulmaņu valsti tūrismam un uzņēmējdarbībai, jo islāmā alkohola lietošana ir aizliegta. Tā ir arī daļa no plašākiem plāniem, kas pazīstami kā “Vision 2030”, lai izveidotu pēcnaftas ekonomiku.

Jaunais veikals atrodas Rijādas Diplomātiskajā kvartālā - apkaimē, kur dzīvo vēstniecību diplomāti. Alkohols būs tas būs "stingri ierobežots" un pieejams tikai tiem, kas nav musulmaņi, teikts dokumentā.

Nav skaidrs, vai veikalam būs piekļuve citiem emigranti, kas nav diplomāti un musulmaņi. Saūda Arābijā dzīvo miljoniem emigrantu, bet lielākā daļa no viņiem ir musulmaņu strādnieki no Āzijas un Ēģiptes.

Saūda Arābijā ir stingri likumi pret alkohola lietošanu, par ko var draudēt drastiski sodi - sitieni ar pletni, izraidīšana, naudas sods vai ieslodzījums. Reformu ietvaros pēršana lielā mērā ir aizstāta ar cietumsodiem.

Līdz šim alkohols Saūda Arābijā ir bijis pieejams tikai ar diplomātisko pastu vai melnajā tirgū.