"Krievu pavasara" nesējam Igoram Girkinam Krievijas tiesa piespriež četrus gadus cietumā
Igors Girkins (foto: Vidapress / Sipa USA)
Pasaulē
2024. gada 25. janvāris, 14:54

"Krievu pavasara" nesējam Igoram Girkinam Krievijas tiesa piespriež četrus gadus cietumā

Jauns.lv/LETA

Krievijas tiesa bijušajam krievu diversantu bandu vadonim Krimā un Donbasā Igoram Girkinam (Strelkovam) lietā par aicinājumiem uz ekstrēmistisku darbību piespriedusi četrus gadus cietumā.

Process noritēja slēgtā režīmā, kaut arī pats Girkins un viņa advokāti lūdza, lai tam ļauj sekot līdzi žurnālistiem un citiem interesentiem.

Prokurors Girkinam bija pieprasījis četrus gadus un 11 mēnešus cietumā. Maksimālais sods Strelkovam izvirzītajās apsūdzībās bija pieci gadi cietumā.

Lieta pret Girkinu tika ierosināta saistībā ar diviem ierakstiem platformā "Telegram", kuros Federālais drošības dienests (FSB) saskatīja aicinājumus uz ekstrēmismu. Strelkovs savu vainu noliedz.

Jāpiebilst, ka Girkins Hāgas apgabaltiesā tika notiesāts lietā par Malaizijas aviolainera notriekšanu Donbasā, 2022. gada 17. novembrī viņam aizmuguriski piespriests mūža ieslodzījums. 2014. gada 17. jūlijā Krievijas iesūtītie separātisti Donbasā ar raķeti notrieca "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnu, nogalinot visus 283 pasažierus, galvenokārt Nīderlandes pilsoņus, un 15 apkalpes locekļus. Notikušā versijas Krievijas amatpersonas, "speciālisti" un propagandisti mainīja kā zeķes, lai "pierādītu" Ukrainas vainu.

2014. gada martā Girkins ar "brīvprātīgajiem" piedalījās Krimas aneksijā, bet naktī uz 11. aprīli vadīja Krievijas kaujinieku uzbrukumu Slovjanskas pilsētai Donbasā, uzsākot asiņaino karu. Separātistu izveidotajā "Doneckas tautas republikā" viņš bija aizsardzības ministrs, kā arī Doneckas kara komendants. 2014. gadā Girkinu padzina no ministra amata un viņš pārcēlās uz Maskavu.

Girkins aktīvi atbalstījis Krievijas 2022. gada 24. februāra iebrukumu Ukrainā, bet arī kritizējis armiju un valsts vadību par. viņaprāt, nepietiekami agresīvu karadarbību. Pērn 21.jūlijā viņš tika aizturēts un apsūdzēts "ekstrēmismā".