foto: Plutsch/Us Press/Sipa/Shutterstock/ Vida Press
Kā tagad dzīvo sieviete, kuru tēvs 24 gadus turēja ieslodzītu pagrabā
Elizabete Fricla.
Pasaulē
2024. gada 27. janvāris, 06:57

Kā tagad dzīvo sieviete, kuru tēvs 24 gadus turēja ieslodzītu pagrabā

Jauns.lv

24 gadus Elizabete Fricla pavadīja pagrabā, kur viņu bija ieslodzījis pašas tēvs Jozefs. Taču meitenei izdevās rast brīvību, tikt pāri piedzīvotajām šausmām un iegūt laimi privātajā dzīvē.

No 18 līdz 42 gadu vecumam meiteni, kurai tagad ir 57 gadi, ģimenes mājas pagrabā Austrijā gandrīz katru dienu izvaroja viņas tēvs Jozefs Fricls.

Bez saules gaismas, svaiga gaisa un citas cilvēciskas mijiedarbības Elizabete gandrīz ceturtdaļgadsimtu nodzīvoja šausminošā izolētībā, līdz beidzot spēja aizbēgt.

2009. gadā šobrīd 88 gadus vecais Fricls tika notiesāts uz mūža ieslodzījumu par noziegumu, kas šokēja visu pasauli.

Savu vainu atzinušais Jozefs Fricls tika notiesāts par incestu, savas meitas izvarošanu, paverdzināšanu, kā arī viena sava bērna nonāvēšanu nolaidības rezultātā. Nolaupīšanas brīdī Elizabetei bija 18 gadi, tēvs paziņoja par viņas pazušanu, bet meitu piespieda uzrakstīt vēstuli, ka viņa pametusi mājas un lūdz viņu nemeklēt.

foto: Willi Schneider/Shutterstock/ Vida Press
Jozefs Fricls 2009. gadā.

No septiņiem Elizabetei piedzimušajiem bērniem trīs palika pagrabā kopā ar savu māti, bet pārējos uzaudzināja Fricls ar savu sievu Rozmariju, bērnus uzdodot par atradeņiem. Viens bērns nomira dažas dienas pēc piedzimšanas, nesaņemot medicīnisku palīdzību, viņa līķi Fricls sadedzināja. Kerstina pagrabā pavadīja 19 gadus, Štefans - 18, bet Fēlikss - 5 gadus, savukārt Liza tika “atrasta” deviņu mēnešu vecumā 1993. gadā, desmit mēnešus vecā Monika - 1994. gadā, bet 15 mēnešus vecais Aleksandrs - 1997. gadā.

Par Fricla šaušalīgo noziegumu pasaule uzzināja 2008. gadā, kad viņa vecākā meita Kerstina pagrabā smagi saslima, un pēc Elizabetes lūguma viņu nogādāja slimnīcā. Kerstinai konstatēja smagu nieru nepietiekamību, ārsti pieprasīja slimības vēsturi, kā arī mātes klātbūtni. Fricls bija spiests atvest Elizabeti, un viņa tika izglābta, bet tēvs arestēts. 

Meitas paverdzināšana un izvarošana 24 gadu gaitā nebija pirmais Fricla noziegums. 1967. gadā viņš iebruka kādas sievietes mājā Lincā un viņu izvaroja, piedraudot ar nazi. Viņu turēja aizdomās arī par triju sieviešu noslepkavošanu 1966., 1986. un 2007. gadā.

2022. gadā reģionālā tiesa nosprieda, ka Fricls "vairs nerada apdraudējumu" un var tikt pārvests uz parasto cietumu, taču Vīnes augstākas instances tiesa šo lēmumu bloķēja.

Tagad Frics, kurš savu meitu 24 gadus turēja ieslodzītu savas mājas pagrabā un kļuva par viņas septiņu bērnu tēvu, atbrīvots no cietuma, jo viņš "vairs neesot bīstams sabiedrībai" un viņš sirgst ar demenci. 

foto: People Picture/Apa/Shutterstock/ Vida Press
Jozefs Fricls 2009. gadā.

Lielākā daļa cilvēku, kas vēroja šausmīgo stāstu, prātoja, kā Elizabetei jebkad izdosies izveidot normālu dzīvi. Taču, viņai izdevās ne tikai izdzīvot, saglabājot veselo saprātu un rūpējoties par saviem bērniem šausminošos apstākļos, viņa arī daudzus pārsteidza, pārvarot piedzīvotās šausmas un atrodot laimi.

Pēc tiesas sprieduma Elizabetei tika dots jauns vārds, lai neļautu atklāt viņas identitāti. Tagad viņa kopā ar saviem sešiem izdzīvojušajiem bērniem dzīvo Austrijas laukos. Valsts mediji šo vietu dēvē par "ciematu X".

Bērni, kuri tagad ir vecumā no 21 līdz 35 gadiem, pēc iknedēļas terapijas seansiem guļ istabās ar pastāvīgi atvērtām durvīm, lai likvidētu pagraba iekšienē gūtās traumas. Viņu divstāvu ģimenes māja tiek pastāvīgi novērota un apsargāta. Savukārt jebkurš svešinieks, kas pieķerts laiskojamies turpat netālu, var cerēt, ka dažu minūšu laikā viņu aizturēs policija.

Ciemata iedzīvotāji palīdz aizsargāt ģimeni. Kāds uz "X ciematu" atsūtītais fotogrāfs atcerējās: "Mani ātri ielenca cilvēki, kas man teica: "Viņi negrib ar tevi parunāt, viņi negrib tevi satikt - lūdzu, vācies prom no šejienes!"

Kāds vietējais restorāna īpašnieks atklāja: "Ģimene šeit bieži ieroda. Visi ciematā viņus pazīst." Kāds cits iedzīvotājs sacīja: "Ņemot vērā to, ko viņi ir pārdzīvojuši, viņi ir ļoti pieklājīgi, priecīgi un daudz smaida."

Gadu pēc izbēgšanas no gūsta Elizabete atradusi mīlestību ar Tomasu Vāgneru, miesassargu Austrijas firmā "A&T Securities", kuram uzdots viņu aizsargāt. Tomass, kurš ir 23 gadus jaunāks par Elizabeti, pārcēlās dzīvot kopā ar viņu un viņas ģimeni.

Viena no psihiatrisko aprūpētāju komandām atklājusi, ka romantika palīdzējusi viņai pārvarēt pagātnes traumas. Psihiatrs sacīja: "Tas ir spilgts pierādījums tam, ka mīlestība ir spēcīgākais spēks pasaulē.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Elizabete Fricla pirms ieslodzīšanas pagrabā.

"Ar ārstu atzinību viņa pārtraukusi psihiatriskās terapijas. Tagad viņa mācās braukt, palīdz saviem bērniem mājas darbos, draudzējas ar cilvēkiem savā apvidū. Viņa tajā pagrabā zaudēja savas dzīves labākos gadus; viņa ir apņēmības pilna katru dienu piepildīt ar rosību."

2011. gadā Jozefa svaine, kura sevi dēvē par Kristīni R, izteicās par Elizabeti, sniedzot ieskatu, kā viņa atgriezusies normālā dzīvē: "Elizabetei ļoti patīk daudz iet iepirkties. Viņa to nevarēja izdarīt, kamēr tos 24 gadus bija ieslēgta pagrabā."

Viņa piebilda, ka Elizabetei nav finansiālu grūtību, jo Austrijas varasiestādes viņai piešķīrušas 54 000 sterliņu mārciņu lielu bērna pabalstu, kas viņai tika liegts esot pagrabā, raksta "Mirror".

Viņa kopā ar saviem trim "pagraba bērniem" tika nodota sociālo darbinieku, terapeitu un psihiatru komandas aprūpē klīnikā pie Amštetenas, kur dzīvoja slimnīcas telpās, ar skatu uz kokiem un plašu zālienu. Tika ziņots, ka Fēlikss lielu daļu laika pavadījis, izbrīnā glāstot zālienu.

Tā laika klīnikas galvenais ārsts Bertholds Keplingers atzīmēja: "Viņiem mākonis ir fenomens. Drīz pēc atbrīvošanas Elizabetei sāka veidoties apsēstība ar tīrību, viņa mazgājās dušā pat 10 reizes dienā."

Elizabete pamazām atkal apvienojās ar saviem trim pusaugu "augšstāva" bērniem Lizu, Moniku un Aleksandru, brāļiem un māsām, ar kuriem viņas trīs pagraba bērni nekad nebija tikušies. Attiecības ar māti Rozmariju bija grūtāk atjaunot, Elizabetei bija grūti noticēt, ka viņai nebija ne jausmas, ka meita ir ieslodzīta pagrabā.

Tiek ziņots, ka Rozmarija drīz pēc skandāla aizbēga no mājām, kuras dalīja ar Friclu, un tagad cenšas papildināt savu skopo pensiju, pārdodot paštaisītas somas un ziedu gleznas.

Britu žurnālists Marks Perijs, kurš cietuma kamerā intervēja Friclu, apgalvo, ka vīrietis nav izrādījis sirdsapziņas pārmetumus par saviem noziegumiem: "Viņš visu laiku teica: "tikai ieskaties citu cilvēku pagrabos, tur lejā varētu atrast citas ģimenes un citas meitenes." Viņš netic, ka vispār kaut ko sliktu ir izdarījis."