foto: ekrānuzņēmums no video
"Izmet no valsts, neļaujot paņemt mantas!" Latvijai naidīgo aktīvistu izraidīšanu Krievijā pielīdzina deportācijām uz Sibīriju
Boriss Katkovs ilgus gadus ir pārstāvējis Latvijā bāzētu, faktiski Krievijas pilsoņu pārvaldītu biedrību "Latvijas un Krievijas sadarbības asociācija".
Pasaulē
2024. gada 26. janvāris, 06:07

"Izmet no valsts, neļaujot paņemt mantas!" Latvijai naidīgo aktīvistu izraidīšanu Krievijā pielīdzina deportācijām uz Sibīriju

Jauns.lv

Krievijas TV "Pirmais kanāls" nesen translēja sižetu par no Latvijas izraidīto, ilggadējo krievu aktīvistu Borisu Katkovu. Šos notikumus Kremļa propagandisti sagrozīja un dramatizēja līdz līmenim, kurš viņiem, iespējams, atgādināja pašu vēsturi.

"Latvijā jaunais gads, šķiet, nosvinēts, izmetot no valsts krievu pensionārus. Neļauj savāk mantas, iedod stundu laika un vienkārši aizved, izliek aiz robežas," tā par Borisa Katkova situāciju izteicās kanāla ziņu raidījuma vadītāja.

TV ziņu sižetā uzsvērts, ka Katkovs izraidīts bez iemesla un līdzīgā manierē varot izmest jebkuru, kurš "Latvijai nepatīk".

"Netiek žēloti pat vecie un slimie," piebilsts sižetā.

Kremļa medijos šis gadījums tiek, iespējams, apzināti pasniegts tā, kā parasti Latvijā tiek runāts par PSRS, Staļina laiku represijām un cilvēku prettiesisku izsūtīšanu uz Sibīriju.

Taču realitāte par Katkovu, viņa darbībām Latvijā un iemesliem, kādēļ tā saucamais "krievu militārais pensionārs" tika izraidīts, gan ir citāda.

Boriss Katkovs ilgus gadus ir pārstāvējis Latvijā bāzētu, faktiski Krievijas pilsoņu pārvaldītu biedrību "Latvijas un Krievijas sadarbības asociācija".

Medijos šī krievu aktīvista vārds izskanējis Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu tiesību kontekstā un tā saucamo "militāro pensionāru" [Latvijā mītošās bijušās PSRS militārpersonas], kontekstā.

Biedrība Latvijā reģistrēta jau 1999. gadā un kopš tā laika pārstāvējusi Krievijas pilsoņu kopienu, veidojot ciešas saiknes ar Krieviju, palīdzot studentiem no Latvijas iekārtoties Krievijas izglītības iestādēs.

Organizācijā, saskaņā ar "Lursoft" datubāzi, bez Katkova darbojas vēl Marija Katkova, Igors Solovjovs un Krievijas pilsoņi Aleksandrs Sidorenko, Oļegs Kalmikovs.

Līdz pat 2016. gada 30. maijam biedrība baudīja sabiedriskā labuma organizācijas statusu.

Katkovs pēc VDD iniciatīvas tika iekļauts "melnajā sarakstā" saistībā ar ilgstošu un sistemātisku darbošanos Krievijas Federācijas interesēs, portālam Jauns.lv iepriekš atklāja Iekšlietu ministrija.

Lai arī Latvijā esot Katkovs sūdzējās, ka aiz robežas viņam nav kur iet un neviena cilvēka, ierodoties viņu sagaidīja aktīvistu un žurnālistu pūlis.

Drīz Pleskavas gubernators Mihails Vederņikovs publicēja video, kurā apstiprināja, ka Katkovam atradīsies vieta Pleskavā. "Pleskavas apgabals uzņems Borisu Katkovu - mēs nepametam savējos," ziņo Vederņikovs.

"Saņēmām informāciju, ka Latvijas varas iestādes nolēmušas izraidīt no valsts 82 gadus veco pensionāru Borisu Katkovu: viņš it kā apdraud nacionālo drošību. Patiesībā pilnīgas muļķības: tā ir tikai kārtējā rusofobijas un plānprātības izpausme. Deva stundu, lai sakravātos, un kā noziedznieku pavadīja līdz robežai," sūkstījās Pleskavas gubernators.

Mihaila Vederņikova uzdevumā uz robežu devās reģionālās valdības personāla vadītājs un reģionālo sociālās aizsardzības un veselības aprūpes komiteju pārstāvji.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".