Pasaulē
2024. gada 21. janvāris, 16:43

Kanādiešu repera dziesma autoram nopelna mūža ieslodzījumus

Jauns.lv

“Mana mēle — mans ienaidnieks!” Tā varētu sūroties kanādiešu reperis T-Sav, kurš ierakstīja dziesmu, kas viņam nopelnīja nevis prestižo “Grammy” balvu, bet divus mūža ieslodzījumus.

Likumsargu uzmanību savulaik pievērsa “YouTube” publicētā 24 gadus vecā repera T-Sav (īstajā vārdā Tairela Nuena) dziesma “My Life”, kura tekstā pamanīja tiešas norādes uz kāda gangstera un vietējā studenta slepkavību apstākļiem. Dziesmas teksts palīdzēja policijas izmeklēšanā, papildinot liecinieku liecības, tādējādi panākot repera notiesāšanu par gangstera Rendija Kanga nošaušanu 2017. gadā un vietējās universitātes studenta Džagvira Singha Mali nošaušanu 2018. gadā, bandām kārtojot savstarpējos rēķinus, vēsta "CBC News".

Pasludinot spriedumu, Kanādas Britu Kolumbijas provinces Augstākās tiesas tienese Miriama Gropera norādīja, ka dziesma būtībā ir atzīšanās noziegumā, precīzi aprakstot tā apstākļus. “Tā kā es atzīstu, ka mūzikas videoklipā vārdi attiecas uz Rendija Kanga nošaušanu, es secinu, ka Nuens mūzikas videoklipā sevi uzdod par šāvēju un viņš ir pastrādājis Rendija Kanga pirmās pakāpes slepkavību vai vismaz ir tās dalībnieks,” viņa paziņoja.

Savulaik strīds par mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu izmantošanu kā pierādījumu noziegumu izmeklēšanā bija nokļuvis līdz pat Kanādas Augstākai tiesai saistībā ar 1996. gada lietu, kurā kāds vīrietis tika notiesāts par otrās pakāpes slepkavību. Policijas pierādījumu skaitā bija arī vīrieša sarakstītais dzejolis, kurā aprakstīta slepkavības pastrādāšana. Tiesneši nosprieda, ka pats par sevi šis dzejolis nevar kalpot par pierādījumu, taču to var izmantot kopā ar citām liecībām.

Savā spriedumā Gropera norādīja, ka kopš tā laika pierādījumos pret apsūdzētajiem izmantoti dažādi mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi, tostarp, “dzeja, īsi stāsti, mūzika un repa videoklipi”.