foto: Getty Images via AFP
ASV tomēr netiks apturēts valdības darbs
Pārstāvju palāta nobalsoja par pagaidu finansējumu uz vēl vismaz sešām nedēļām.
Pasaulē
2024. gada 19. janvāris, 09:40

ASV tomēr netiks apturēts valdības darbs

Jauns.lv/LETA

ASV Kongress ceturtdien pieņēma lēmumu par valdības pagaidu finansējumu, novēršot vairāku federālo aģentūru darba apturēšanu, kas būtu notikusi piektdienas beigās.

Pārstāvju palāta nobalsoja par pagaidu finansējumu uz vēl vismaz sešām nedēļām, apstiprinot Senāta iepriekš pieņemtu lēmumu. 

Kongresmeņu darbu traucēja nelabvēlīgi laikapstākļi, kuru dēļ Kongress paziņoja, ka piektdien visu dienu nestrādās. 

"Mums ir labas ziņas Amerikai: [valdības darba] apturēšana piektdien nenotiks," paziņoja Senāta demokrātu vairākuma līderis Čaks Šūmers, uzrunājot kolēģus.

Pagaidu finansējums tika pieņemts, jo sarunas par visa gada budžetu ievilkās, Pārstāvju palātas republikāņiem pieprasot ievērojamu tēriņu samazināšanu un imigrācijas reformas, ko savukārt nebija izredžu pieņemt demokrātu kontrolētajā Senātā. 

Kongresmeņi vienojās, ka ar lauksaimniecību, enerģētiku un ūdensapgādi, militāro būvniecību un kara veterānu programmām, transportu un mājokļiem saistītie dienesti, kuru finansēšana būtu apturēta nedēļas nogalē, tiks finansēti līdz 1.martam.

Armija, Tieslietu ministrija, robežapsardze, Kongress un daudzas citas federālās aģentūras un departamenti, kuru finansēšana beigtos februāra sākumā, tiks finansēti līdz 8.martam.

Tas dos kongresmeņiem vairāk laika, lai sastādītu visa gada budžetu abilstoši tēriņu ierobežojumiem, par kuriem pērn vienojās demokrāti un republikāņi.