Pasaules Ekonomikas forums Davosā 2024. gadā

Valdību un starptautisko organizāciju pārstāvji, miljardieri, uzņēmēji, eksperti, akadēmiķi, NVO un preses pārstāvji atkal ierodas Graubundenes ziemas sporta kūrortā Davosā, ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 15. janvāris, 10:26

Ar devīzi "atjaunot uzticību" Davosā sākas Pasaules Ekonomikas forums; klātienē ieradīsies arī Zelenskis

Jauns.lv

Valdību un starptautisko organizāciju pārstāvji, miljardieri, uzņēmēji, eksperti, akadēmiķi, NVO un preses pārstāvji atkal ierodas Graubundenes ziemas sporta kūrortā Davosā, Šveicē, lai tiktos Pasaules Ekonomikas forumā.

Tā kā pasaule kļūst arvien sadrumstalotāka un polarizētāka, šī gada Pasaules Ekonomikas foruma samitā tiks meklēti veidi, kā atjaunot un stiprināt globālo ieinteresēto personu savstarpējo uzticēšanos. Ar devīzi "Atjaunot uzticību" 15. janvārī tiek atklāta Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) 54. gadskārtējā sanāksme.

No 15. līdz 19. janvārim Davosā, Šveicē piedalīsies valdības no vairāk nekā 100 valstīm, kā arī visas nozīmīgākās starptautiskās organizācijas. Tajā piedalīsies arī dažādi nozares eksportētāji, ziņu aģentūras, jauniešu pārstāvji, sociālie uzņēmēji un pilsoniskās sabiedrības līderi.

ASV plāno pieprasīt no Zelenska skaidrāku kara plānu

ASV vēlas, lai Ukraina precizē savu plānu cīņai pret Krievijas iebrukumu, jo karš tuvojas trešajam gadam, un paredzams, ka Davosā ASV prezidents Volodimiram Zelenskim izvirzīs šo jautājumu.

Eksperti sagaida, ka ASV nosūtīs delegāciju, kurā būs valsts sekretārs Entonijs Blinkens, nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans un īpašais prezidenta sūtnis klimata jautājumos Džons Kerijs - prezidenta Džo Baidena galvenais sarunu vedējs klimata pārmaiņu jautājumos.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, visticamāk, ierosinās kara plāna tematu sarunās ar Ukrainas vadītāju Pasaules ekonomikas foruma laikā, un ASV amatpersonas turpinās virzīt šo jautājumu tuvākajās nedēļās.

Ņemot vērā, ka uz forumu uzaicināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenkis, tiek pieļauts, ka Krievija tā iemesla dēļ uz Davosu nosūtīs zema līmeņa delegāciju.

Latviju pārstāvēs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Rast iespēju samazināt konfliktu izraisošos faktorus

Lai gan Davosā netiek piedāvāti stingri problēmu risinājumi, tomēr, pēc ekspertu domām, to var uzskatīt par iespēju mazināt globālo konfliktu izraisošos faktorus.

"WEF pieeja problēmu risināšanā balstās uz ... "daudzu ieinteresēto pušu pārvaldību", kas nozīmē, ka pasaules problēmas vislabāk var risināt dažādas ieinteresētās puses, kuras tās ietekmē," portālam "Al Jazeera" sacīja Džeks Koplejs, Durhemas Universitātes starptautiskās politekonomijas docents.

Tādēļ WEF darbības pamatā ir nodrošināt iespēju sazināties un diskutēt ar dažiem no pasaules svarīgākajiem lēmumu pieņēmējiem.

"Tāpat kā visi politiskie forumi, arī Pasaules ekonomikas forums savus mērķus formulē pārāk optimistiski un vispārīgi," norādīja Vilts. "Tomēr tas ir bijis noderīgs forums dažiem pasaules līderiem, lai ārpus sanāksmēm rīkotu ... neformālas, individuālas diskusijas."

Šī gada foruma primārā problēma - dezinformācija

Pasaules Ekonomikas foruma prezidents Borge Brende norāda: "Forums nodrošina struktūru, lai attīstītu pētniecību, alianses un sistēmas, kas veicina uz misiju vērstu sadarbību visa gada garumā."

Šogad galvenās foruma tēmas iedalītas četrās kategorijās:

  • Drošības un sadarbības nodrošināšana sašķeltā pasaulē
  • Izaugsmes un darbavietu radīšana jaunajā laikmetā
  • Mākslīgais intelekts kā ekonomikas un sabiedrības virzītājspēks
  • Ilgtermiņa stratēģija klimata, dabas un enerģētikas jomā

Papildus tam samitā tiks mēģināts atjaunot globālo līderu konsekvences, pārredzamības un atbildības pamatprincipus, kā arī atjaunot kolektīvo būtību. Tā ir "atgriešanās pie pamatiem", kas, cerams, uzlabos sarunas starp pasaules uzņēmumu, valdību un pilsoniskās sabiedrības līderiem, lai ļautu tiem sadarboties, lai maksimāli izmantotu tehniskos sasniegumus rūpniecībā, zinātnē un sabiedrībā.

Drošības un sadarbības nodrošināšana sašķeltā pasaulē ir potenciāli viens no svarīgākajiem šī gada darba kārtības jautājumiem, jo īpaši ņemot vērā tādus ilgstošus konfliktus kā Krievijas un Ukrainas karš un Izraēlas un "Hamas" krīze. Tas nozīmē, ka pēdējos mēnešos ir kļuvusi vēl svarīgāka globālā sadarbība, lai apzinātu, novērstu un pārvaldītu šo konfliktu riskus.

Ekskluzīvs klubs tikai ar ielūgumiem

Daži kritiķi nekad nav ticējuši, ka WEF padara pasauli labāku, lai gan foruma mērķis tāds ir.

"WEF un citiem daudzu ieinteresēto pušu centieniem ir trūkst demokrātijas, ja cilvēkiem, kurus tie ietekmē, nav pietiekamu iespēju piedalīties un kontrolēt to procesus," teica Šolte.

"Tas ir ekskluzīvs klubs tikai ar ielūgumiem, un jēgpilna dalība tajā galvenokārt ir ierobežota līdz pasaules ietekmīgākajām valdībām, korporācijām un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. Turklāt, ja "atstumtie" cilvēki nepiekrīt WEF darbībām vai jūtas aizskartie, viņiem parasti trūkst piemērotu kanālu, lai tiktu uzklausīti un panāktu tiesisko aizsardzību."

Šis status quo un doma, ka "globālā elite" pieņem lēmumus vienkāršā cilvēka vietā, ir bijusi kritikas dzirstele daudziem foruma novērotājiem.