foto: Twitter
Ekvadorā atklāta sena pilsēta – lielākā Amazones izrakumu vēsturē
Zinātnieki uzskata, ka 6 tūkstoši šādu zemes uzkalnu ir senās apmetnes māju pamati.
Pasaulē
2024. gada 13. janvāris, 09:11

Ekvadorā atklāta sena pilsēta – lielākā Amazones izrakumu vēsturē

Jauns.lv

Amazones upes baseinā atrasta milzīga sena pilsēta, kas tūkstošiem gadu slēpusies aiz kuplas augu valsts. Pēc zinātnieku domām, atradums ievērojami mainīs mūsu līdzšinējos priekšstatus par cilvēkiem, kas apdzīvoja šo reģionu.

Pilsēta atrodas Upano ielejā Ekvadoras austrumos, kas atrodas vulkāna ēnā. Pēc zinātnieku domām, tas ir liels panākums, ka vulkāns neiznīcināja to kopienu dzīvi, kas šeit dzīvoja daudzus gadu tūkstošus.

Pamatojoties uz citu seno apmetņu pētījumiem Dienvidamerikas kalnainajā apvidū, iepriekš tika uzskatīts, ka šīs vietas apdzīvojuši nomadi (klejotāji). Tās visas, ieskaitot slaveno Maču Pikču Peru, tika būvētas samērā nelielas un pilsētplānošanas ziņā vienkāršas.

Atklājums Upano pārsteidza zinātniekus ar sarežģītu ceļu un kanālu tīklu, kas savieno pilsētas ielas un laukumus.

Arheologi uzskata, ka pilsēta celta pirms aptuveni 2500 gadiem un apdzīvota aptuveni tūkstoš gadu garumā.

Pēc zinātnieku teiktā, ir grūti precīzi izvērtēt, cik cilvēku šeit vienlaicīgi dzīvojuši, bet precīzi ne mazāk kā 10 tūkstoši cilvēku (augšējā robeža – līdz 100 tūkstošiem).

Izrakumi notika dažādos 300 kvadrātkilometru plašās teritorijas posmos. Ne visi rajoni izrādījās pieejami darbiem biezās veģetācijas dēļ.

foto: AP/Scanpix
Šis LiDAR tehnoloģiju attēls, ko pētnieki publicēja 2024. gada janvārī, parāda taisnstūrveida platformu kompleksus, kas izvietoti ap zemiem laukumiem un izkliedēti pa plašām izraktām ielām Upano ielejā Ekvadorā. Saskaņā ar ceturtdien, 2024. gada 11. janvārī, žurnālā "Science" publicēto rakstu, arheologi Amazones lietus mežos ir atklājuši zudušo pilsētu, kurā pirms aptuveni 2500 gadiem dzīvoja vismaz 10 000 lauksaimnieku.

Pēc tam, izmantojot LiDAR tehnoloģiju –  lāzera sensoriem, kas uzstādīti uz lidmašīnas klāja, šos posmus savienoja kopā un ieguva senās pilsētas drupu kopainu.

"Šī vieta ir vecāka par jebkuru citu, ko mēs zinām Amazonē. Līdz šim mūsu izpratni par citām kultūrām un civilizācijām vadīja mūsu eiropeiskie uzskati par attīstības mehānismiem, taču šis atradums liks mums mainīt savu pieeju," saka profesors Stefans Rosteins, Nacionālā zinātnisko pētījumu centra (CNRS) pētniecības departamenta vadītājs, kurš vadīja ekspedīciju Ekvadorā.

"Lielākā daļa domā, ka šo teritoriju apdzīvoja nelielas cilvēku grupas, kas, visticamāk, staigāja kaili, saspiedās būdās un apstrādāja zemi. Bet tagad mēs redzam, ka senie cilvēki dzīvoja sarežģītās pilsētu kopienās," stāsta pētījuma līdzautors Antuāns Dorisons.

Pirmo reizi pētnieki atklāja pilsētas pastāvēšanas liecības jau 1970. gados. Darbs prasīja vairāk nekā 40 gadu, tā pabeigšanu būtiski tuvinājušas pēdējos gados tapušās jaunās tehnoloģijas.