Pasaulē
2024. gada 4. janvāris, 16:46

Krievija frontē ar lepnumu izvieto 250 miljonus vērtu radaru sistēmu, kas HIMARS triecienā tiek bojāta jau pirmajā dienā

Jauns.lv

Ukrainas bruņotie spēki ar raķetēm uzbruka modernai un dārgai Krievijas pretraķešu radaru sistēmai tajā pašā dienā, kad okupantu militārās amatpersonas paziņoja par tās izvietošanu kaujas laukā, atsaucoties uz "Business Insider", vēsta Sargs.lv. 

Krievijas Aizsardzības ministrija un dažādi valsts plašsaziņas līdzekļi otrdien paziņoja, ka Krievijas karaspēks Ukrainā ir saņēmis "1K148 Yastreb-AV" - 250 miljonus ASV dolāru vērtu pretraķešu radaru sistēmu, kas paredzēta, lai noteiktu ienākošās artilērijas trajektoriju un noteiktu munīcijas izšaušanas vietu.

Maskava savos paziņojumos izcēla "Yastreb-AV" kā modernu un ļoti spējīgu sistēmu. Valsts plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka tā tika testēta 2021. gada beigās vai 2022. gada sākumā. Taču tikai dažas stundas pēc paziņojuma, ka tā ir izvietota Ukrainā, to smagi skāra tieši tie draudi, kurus tai bija paredzēts palīdzēt sakaut.

Ukrainas Speciālo operāciju spēki "Telegram" paziņoja, ka izlūkošanas misijas laikā ir atklājuši "Yastreb-AV", taču precīza atrašanās vieta joprojām nav skaidra.

Pēc tam Ukrainas spēki izšāva munīciju no ASV ražotas augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas (HIMARS) uz Krievijas mērķi, kas vēlāk tika iznīcināts ugunsgrēka rezultātā. Ukraina vairākos sociālo plašsaziņas līdzekļu kanālos publicēja videoierakstu ar triecienu.

Pēc pieejamajiem video uzreiz nav iespējams pārbaudīt Ukrainas apgalvojumu, ka "Yastreb-AV" ir iznīcināta, taču videoieraksts liecina, ka sistēma ir būtiski bojāta. Kadrā redzams, kā kāds aizbēg no notikuma vietas, kad radara sistēma saņēmusi triecienu.

Tādas pretraķešu radaru sistēmas kā "Yastreb-AV" ir bijušas ļoti svarīgas gan Ukrainai, gan Krievijai visā kara laikā. Šīs sistēmas ļauj atklāt ienākošos šāviņus un ātri noteikt to izcelšanās vietu, paverot ceļu atbildes ugunij, pirms ienaidnieka tehnika ir pārvietota.