foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com video.
2023. gada kopsavilkums: kas no tā, ko Putins savā Jaungada uzrunā novēlēja Krievijas iedzīvotājiem, ir piepildījies?
Putina Jaungada uzruna.
Pasaulē
2023. gada 30. decembris, 04:50

2023. gada kopsavilkums: kas no tā, ko Putins savā Jaungada uzrunā novēlēja Krievijas iedzīvotājiem, ir piepildījies?

Jauns.lv

"Cienījamie Krievijas pilsoņi! Mīļie draugi!" šos vārdus krievi dzird katru gadu 20 gadu garumā. Un, kamēr visa valsts sēž pie Jaungada galda un gaida tradicionālos pasākumus, Putins ikdienā stāsta par to, cik sarežģīts bijis aizvadītais gads, un novēl, lai nākamgad viss būtu labi. Un tradicionāli pirms Jaunā gada ierasts atcerēties aizvadīto gadu. Ko Putins teica savā uzrunā pirms nākamā 2023. gada un kas no tā ir piepildījies?

"Sirsnīgi apsveicu ar jauno gadu visus speciālās militārās operācijas dalībniekus."

"Speciālās militārās operācijas" tēmai (tā Kremlis dēvē karu ar Ukrainu) bija veltīts gandrīz viss Putina apsveikums pērn. Jauno gadu bieži pieņemts sagaidīt ģimenes lokā. Tomēr tēvi, dēli un brāļi daudzās Krievijas ģimenēs otro gadu pēc kārtas nebūs klāt pie ģimenes galda. Kara dēļ, ko sāka Putins, raksta "Current Time".

"Galvenais ir Krievijas liktenis. Dzimtenes aizsardzība ir mūsu svētais pienākums pret senčiem un pēcnācējiem."

Pēc ASV izlūkdienesta datiem, Krievijas zaudējumi kopš 2022. gada bijuši 315 tūkstoši nogalināto un ievainoto militārpersonu. Bet BBC un "Mediazona" žurnālisti no atklātiem avotiem noteikuši 38 tūkstošu kritušo karavīru vārdus. Bojā gājis arī viens no šā apsveikuma dalībniekiem – Krievijas Gaisa desanta spēku leitnants Jurijs Šneiders.

"Mīļie biedri, paldies par labo darbu!"

Pilda šo "varonīgo darbu" arī desmitiem tūkstošu mobilizēto, kuri arī šogad nevarēs būt klāt pie Jaungada galda. Karavīru sievas vairākus mēnešus cenšas viņus atgriezt mājās, taču neveiksmīgi. Decembra tiešraidē ar iedzīvotājiem visus jautājumus par mobilizētajiem Putins ignorēja.

Savā uzrunā nākamajam 2021. gadam Putins vēlēja Krievijas iedzīvotājiem stipru veselību, ticību, cerību un mīlestību. Līdz 2022. gadam - lai katrā mājā būtu pēc iespējas vairāk priecīgu notikumu. Bet līdz 2023. gadam - Putins nolēma neko nenovēlēt. Taču kaut ko apsolīja.

"Mēs darīsim visu iespējamo, lai palīdzētu mūsu bojāgājušo biedru ģimenēm pacelt bērnus, dot viņiem pienācīgu izglītību, iegūt profesiju."

Un šo solījumu Putins tiešām turēja. Atvieglojumu saraksts karavīru radiniekiem tiešām ir liels. Te ir gan kredīta atvieglojumi, gan prioritārā nodarbinātība, gan atvieglojumi iestāties skolās un augstskolās. Tiem, kas nekaro, atvieglojumi nav paredzēti. Kara nepiekritējiem - paredzētas administratīvās un krimināllietas. Pēc "OVD-info" datiem, 2023. gada laikā vairāk nekā 460 cilvēku kļuvuši par politiski motivētu lietu figurantiem. Gandrīz visi saistīti ar Krievijas karu pret Ukrainu.

"Draugi, šobrīd ir īstais brīdis, lai atstātu pagātnē visus personīgos aizvainojumus un pārpratumus, pateiktu visdārgākajiem cilvēkiem par savām mīļajām jūtām, par mīlestību, par to, cik svarīgi ir rūpēties vienam par otru - vienmēr, jebkurā laikā."

Arī par maigām jūtām un mīlestību tagad var runāt ne visi. Krievijas Augstākā tiesa "starptautisko LGBT kustību" atzina par ekstrēmistu organizāciju un aizliedza tās darbību Krievijā. Būtībā tas ir aizliegums attiecināt sevi uz LGBT + vai aizstāvēt viņu tiesības Krievijā.

"Šogad mums tika izsludināts īsts Sankcijas karš. Tie, kas to uzsāka, gaidīja pilnīgu mūsu rūpniecības, finansu, transporta sabrukumu. Tas nenotika, jo mēs visi kopā izveidojām drošu izturības krājumu."

Izturības rezerves laikam nepietika ne darba tirgum, kur vērojams rekordliels kadru deficīts, ne autorrūpniecībai, kur puse mašīnu pārdošanā tagad ir ķīniešu ražojuma, ne civilajai aviācijai, kur, pēc portāla "Newsweek" datiem, lidmašīnu avāriju skaits trīskāršojies pēc sankciju ieviešanas pret avionozari, reaģējot uz uzbrukumu Ukrainai.

"Tas, ko mēs šajā jomā esam izdarījuši un darām, tas viss arī ir vērsts uz mūsu suverenitātes stiprināšanu svarīgākajā jomā – ekonomikā."

"Suverenitātes stiprināšana" atspoguļojās inflācijā. Tā, pēc Centrālās bankas datiem, bija 7,5 procenti.

Savukārt reālās bāzes produktu cenas pieauga daudz spēcīgāk: pēc pētnieciskā holdinga "Romir" datiem, par 48 procentiem no 2022. gada februāra līdz 2023. gada oktobrim.

Piemēram, olas - komponents daudziem Jaungada salātiem - gada laikā sadārdzinājušās par vairāk nekā 46 procentiem. Vistas gaļa – par vairāk nekā 30 procentiem. Tie ir "Rosstat" oficiālie dati.

"Sagaidot jauno gadu, visi tiecas iepriecināt tuviniekus, sasildīt viņus ar uzmanību un dvēseles siltumu, dāvāt to, par ko viņi sapņojuši."

Vai šogad Putins nostāsies uz militārpersonu fona un vēlēs kaut ko jaunajā gadā - pagaidām nav skaidrs. Tomēr zināms precīzi: šādus apsveikumus Vladimirs Putins vēlas ierakstīt vēl vismaz sešus.