Pasaulē
2023. gada 27. decembris, 09:52

Sji Dziņpins par Ķīnas un Taivānas neizbēgamo "atkalapvienošanos": "Tas, ko cilvēki vēlas"

Jauns.lv

Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins, uzstājoties simpozijā par godu valsts dibinātāja Mao Dzeduna dzimšanas 130. gadadienai, paziņoja par neizbēgamu Taivānas "atkalapvienošanos" ar kontinentālo Ķīnu, vēsta medijs "Xinhua".

Tādējādi viņš solīja stingri pretoties pret jebkādiem mēģinājumiem "atdalīt" Taivānu no Ķīnas.

"Ķīnas pilnīgas atkalapvienošanās īstenošana ir neizbēgama tendence. Tā ir lielākā nacionālā interese un tas, ko vēlas cilvēki," sacīja Sji.

Viņš norādīja uz nepieciešamību apzinīgāk īstenot Ķīnas valdošās komunistiskās partijas politiku, lai atrisinātu Taivānas jautājumu un saglabātu vienas Ķīnas principu un 1992. gada konsensu (kad Ķīna un Taivāna atzina Ķīnas vienotību – red.).

foto: AFP/Scanpix
"Ķīnas pilnīgas atkalapvienošanās īstenošana ir neizbēgama tendence. Tā ir lielākā nacionālā interese un tas, ko vēlas cilvēki," sacīja Sji.

Turklāt Dzjiņpins uzsvēra nepieciešamību attīstīt sadarbību ar Taivānu visās jomās un aicināja veicināt miermīlīgu attiecību attīstību starp kontinentu un salu.

Vienlaikus viņš kārtējo reizi brīdināja no mēģinājumiem pasludināt Taivānas neatkarību.

"Mēs apņēmīgi neļausim nevienam censties atdalīt Taivānu no Ķīnas," uzsvēra Ķīnas līderis.

Konflikts starp Taivānu un Ķīnu

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949. gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Pekina Taivānas salu uzskata par "separātisku provinci" un cenšas atgūt pilnīgu kontroli pār to. Taču Taivāna sevi uzskata par neatkarīgu valsti ar atsevišķu ekonomiku un demokrātiski ievēlētiem līderiem.

ASV sniedz militāru palīdzību Taivānai. Uz šī fona ir saasinājies konflikts starp Vašingtonu un Pekinu.

Taivāna nesen ziņoja par atjaunotu Ķīnas militāro darbību salas tuvumā. Deviņas Ķīnas lidmašīnas un vairāki kuģi šķērsoja Taivānas jūras šaurumu vidu, kas kalpo kā nosacīta robeža.

Taivāna pastāvīgi dzīvo Ķīnas iebrukuma draudu ēnā.