foto: AP/Scanpix
Okupantiem Kupjanskas virzienā ir "peļu drudža" uzliesmojums
Kupjanskas virzienā daudzās Krievijas iebrucēju vienībās tika reģistrēts tā sauktais "peļu drudža" uzliesmojums.
Pasaulē
2023. gada 19. decembris, 12:37

Okupantiem Kupjanskas virzienā ir "peļu drudža" uzliesmojums

Jauns.lv

Frontē Kupjanska virzienā krievu okupanti masveidā cieš no "peļu drudža", vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvalde (GIP).

"Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde informē, ka Krievijas okupācijas armijas daļās pieaug neapmierinātība nepietiekamā ziemas apģērba un pilnīgas medicīniskās palīdzības trūkuma dēļ," teikts paziņojumā.

Tādējādi, pēc Galvenās izlūkošanas pārvaldes teiktā, Kupjanskas virzienā daudzās Krievijas iebrucēju vienībās tika reģistrēts tā sauktais "peļu drudža" uzliesmojums.

Slimībai ir vīrusa raksturs un tā tiek nodota cilvēkam no grauzējiem - caur tiešu kontaktu ar patogēnu, peļu ekskrementu putekļu ieelpošanas vai nokļūšanas cilvēka lietotajos pārtikas produktos.

"Peļu drudža" simptomi ir stipras galvassāpes, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 40 grādiem, izsitumi un apsārtums, pazemināts asinsspiediens, asinsizplūdumi acīs, slikta dūša un vemšana vairākas reizes dienā.

Tā kā slimība skar nieres, kāds, kas inficēts ar "peļu drudzi", piedzīvo stipras sāpes muguras lejasdaļā un smagas urinēšanas grūtības.

Kā atzīmē izlūkdienesti, pavēlniecība ignorēja karā pret Ukrainu iesaistītā Krievijas armijas personāla sūdzības par drudzi, uzskatot to par kārtējo izvairīšanos no dalības karadarbībā. Turklāt pirmajā saslimšanas posmā "peļu drudzis" atgādina parastu gripu.

"Tā rezultātā "peļu drudzis" ievērojami samazināja Krievijas "žurku" kaujas efektivitāti," piebilda GIP.

"Peļu drudzis" tiek saukts par Tularēmiju. Tā ir dabas perēkļu zoonoze, kuru izplata galvenokārt grauzēji un posmkāji. Slims cilvēks nav bīstams citiem. Galvenie infekcijas avoti ir ūdens žurkas, lauku peles, mājas peles, zaķi, truši, ondatras un citi grauzēji. Slimie dzīvnieki izdala izraisītāju ar urīnu, izkārnījumiem un citiem iz­dalījumiem. Izraisītājs ir izturīgs ārējā vidē. Tularēmijas izraisītājs (Francisella tularensis) cilvēka organismā var nonākt caur adu, acīm, muti un elpceļiem. Daudzveidīgie pārnešanas veidi saistīti ar izraisītāja ievērojamo patogenitāti un izturību arējā vidē.