foto: REUTERS/SCANPIX
Navaļniju neizdodas atrast arī Maskavas izmeklēšanas izolatoros
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2023. gada 13. decembris, 22:29

Navaļniju neizdodas atrast arī Maskavas izmeklēšanas izolatoros

Jauns.lv/LETA

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki pārbaudījuši lielu daļu Maskavas izmeklēšanas izolatoru, meklējot politiķi, tomēr atrast viņu nav izdevies, pavēstījis Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) direktors Ivans Ždanovs.

"Izdevuma "Baza" versija, ka Aleksejs ir Maskavā un ka ar viņu notiek izmeklēšanas darbības, nav guvusi apstiprinājumu," platformā "X" raksta Ždanovs.

"Izmeklēšanas darbības nenotiek bez advokātiem. Visas izmeklēšanas darbības tāpat notika Vladimirā. Mēs astoņas dienas nezinām, kur atrodas Aleksejs Navaļnijs," uzsvēris FBK vadītājs.

Arī baumas, ka Navaļniju it kā novērojot ārsti, nav apstiprinājušās, savukārt pavēstījusi opozicionāra preses sekretāre Kira Jarmiša.

"Parādījušās baumas, ka Alekseju "novēro ārsti". Šīm baumām mēs neticam, un mums tām nav apstiprinājuma. Aleksejs jau trīs gadus nesaņem nekādu medicīnisko palīdzību, pat apmeklēt stomatologu viņam liedz jau vairāk nekā gadu," atgādina Jarmiša.

"Baza", neminot savas informācijas avotus, vēstīja, ka Navaļnijs esot pārvests uz Maskavu, lai tur veiktu izmeklēšanas darbības jaunās krimināllietas par vandālismu ietvaros.

Krievijas varasiestādes turpina klusēt par Navaļnija atrašanās vietu.

Navaļnijs otrdien attālināti nepiedalījās tiesas sēdē Kovrovā.

Kāds ieslodzījuma vietas darbinieks esot apgalvojis, ka Navaļnijs ir atstājis koloniju un viņš nezinot, kurp ieslodzītais pārvests.

Jarmiša norādīja, ka varasiestādes vismaz pārtraukušas apgalvot, ka Navaļnijs nevar attālināti pieslēgties tiesas sēdēm, jo kolonijā ir problēmas ar elektroapgādi.

Apsargiem pirmdien tika atļauts paziņot, ka Navaļnijs vairs neatrodas kolonijā Vladimiras apgabalā.

Viens no Navaļnija advokātiem Krievijas medijiem sacīja, ka pēdējo reizi savu klientu redzējis pagājušajā otrdienā, bet kopš tā laika par viņu nekas nav zināms. Advokāts pieļauj, ka Navaļnijs varētu būt pārvests uz citu cietumu.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".